UE garantează sprijinul Georgiei în apropierea sa de Europa

Preşedinţia spaniolă semestrială a Uniunii Europene a garantat Georgiei sprijinul pentru a continua să se apropie de Europa şi să promoveze în acelaşi timp o mai bună înţelegere cu Rusia după războiul care a înfruntat ambele ţări în august 2008.

Ministrul spaniol de externe, Miguel Angel Moratinos, a transmis un mesaj guvernului acest mesaj la încheierea vizitei sale în Caucazul de sud, în cadrul primului său turneu în exterior în acest semestru în reprezentarea şefei diplomaţiei europene, britanica Catherine Ashton, notează ziarul El Mundo.
La o conferinţă de presă cu omologul său georgian, Grigol Vashadze, prealabilă reuniunii cu preşedintele ţării, Mihail Saakaşvili, Moratinos a reafirmat “în mod clar” că Georgia este “unul din marile proiecte ale UE, pe care l-a considerat compatibil cu dorinţa Celor 27 de a avea relaţii mai bune cu Kremlinuľ.

‘UE este în spatele Georgiei”, a asigurat ministrul spaniol care şi-a reiterat ‘clar sprijinul faţă de integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei în revendicările sale împotriva Rusiei privind regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.
Osetia de Sud şi Abhazia s-au separat de Georgia la începutul anilor 90 după conflicte sângeroase. Regiunile, sprijinite de Rusia, vor ca autoproclamata lor independenţă să fie recunoscută internaţional şi resping ofertele Georgia privind o mai mare autonomie. Conform Dreptului internaţional, regiunea separatistă aparţine Georgiei.

Georgia a rupt relaţiile diplomatice cu vecinul său din nord în august 2008 după ce Rusia a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, acceptată şi de Nicaragua şi Venezuela.
În pofida breşei deschise de război, care a provocat peste 850 de morţi şi peste un milion de refugiaţi, ambele ţări menţin un dialog sub auspiciile UE, Naţiunilor Unite şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în încercarea de a soluţiona probleme precum eliberarea prizonierilor.

Moratinos a elogiat eforturile depuse de cei 300 de observatori între care zeci de jandarmi civili pe care UE îi are desfăşuraţi în Georgia pentru a asigura stabilitatea, exprimându-şi opinia ca misiunea să fie prelungită până în vara viitoare. Grigol Vashadze a a adăugat că dispozitivul european este “fundamental” pentru a se putea îndeplini acordurile care au făcut posibilă încetarea focului în august 2008 după medierea exercitată de preşedintele francez, Nicolás Sarkozy.

Ministrul georgian s-a referit de asemenea la aspiraţiile europeniste ale ţării, fapt văzut cu reticenţă de Moscova. ‘Apropierea Georgiei de UE este inevitabilă”, a proclamat Vashadze, în al cărui minister ca şi în cel vecin de Interne flutură alături de steagul naţional cel albastru european.
La rândul său Moratinos a fost de părere că Georgia se află pe “un drum mai avansať către Europa decât Armenia şi Azerbaidjan, dar a considerat că este importantă ameliorarea relaţiilor sale cu Rusia.

Pentru a atinge acest obiectiv a încurajat Georgia să continue să sprijine măsurile de redeschidere a punctului de trecere de frontieră de la Dariali-Larsi, unde Moratinos s-a deplasat cu elicopterul înainte de runda sa de întâlniri din capitală. ‘Frontierele sunt pentru a separa sau a uni, iar în acest caz, este vorba de un punct de întâlnire ce conectează încă o dată ambele ţări. Este cel mai bun mod de a depăşi problemele”, a comentat el Moratinos.
Această conexiune terestră situată în plin lanţ muntos al Caucazilor, pe ruta ce uneşte Tbilisi de oraşul ruse Vladikavkaz, la est de Osetia de Sud, a fost închis în iulie 2007, cu un an înainte de război.

După ce a vizitat marţi, Armenia şi Azerbaidjanul, Moratinos şi-a încheiat miercuri turneul în Georgia cu “obiectivul îndeplinit” de a transmite acestei regiuni interesul UE de a coopera pentru punerea în aplicare a reformelor politice, sociale şi economice, precum şi flexibilizarea regimului de vize. Aceste 3 foste republici fac parte alături de Ucraina, Belarusul şi Republica Moldova din aşa numitul Parteneriat Estic al UE, o contrapondere a Uniunii pentru Mediterana.
Moratinos a profitat de vizita sa pentryua a aborda şi relaţiile bilaterale cu Georgia, pe care le-a considerat “excelente” şi care vor fi lărgite odată cu deschiderea la Tbilisi anul acesta a Ambasadei Spaniei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata