Guvernul italian intenţionează să taie 10% din salariile managerilor publici

Guvernul de la Roma intenţionează să taie 10% pentru următorii doi-trei ani din salariile managerilor publici cu salarii de peste 100.000 euro pe an, precum şi 15% din retribuţiile parlamentarilor şi miniştrilor, a dezvăluit ministrul finanţelor Giulio Tremonti într-o reuniune cu partenerii sociali, acesta fiind principalul subiect aflat joi, 20 mai,  în primele pagini ale jurnalelor italiene.

Corriere della Sera relatează că ministrul Tremonti i-a asigurat din nou pe sindicaliştii funcţionarilor publici că, în cadrul pachetului de măsuri de austeritate bugetară nu vor fi făcute reduceri pe seama salariilor lor, cu excepţia categoriilor menţionate.

Totodată, măsurile, care ar trebui să permită realizarea unei economii la buget de peste 25 miliarde de euro pentru următorii doi ani, vor viza şi reducerea cu circa 4 miliarde de euro a subvenţiilor pentru regiuni şi administraţiile orăşeneşti, precum şi reducerea cheltuielilor din sistemul medical în care va fi reintrodus un sistem de tichet sanitar. Ministrul educaţiei, Maria Stella Gelmini, a ţinut la rândul ei să liniştească cadrele didactice, arătând că nu vor fi făcute niciun fel de reduceri suplimentare în bugetul pentru sistemul educaţional.

Ministrul Tremonti a avut în cursul serii şi o întrevedere privată cu premierul Silvio Berlusconi, cei doi stabilind ca pachetul de măsuri de austeritate să fie adoptat de guvern săptămâna viitoare, mai menţionează Corriere della Sera.

Jurnalele italiene notează în prim plan şi situaţia dificilă de pe bursele europene. La Stampa menţionează că avertismentul cancelarului german Angela Merkel, referitor la gravitatea crizei euro, precum şi măsura intempestivă a guvernului german de a impune restricţii pentru specularea titlurilor de stat, au determinat o nouă cădere a burselor europene, cel mai mult suferind Piazza Affari din Milano, care a închis cu un minus de 3,45%, surprinzând însă creşterea de 0,87% înregistrată de bursa elena din Atena.

De asemenea, ziarele italiene prezintă şi adoptarea de către comisia de justiţie a Camerei Deputaţilor a proiectului de lege iniţiat de ministerul justiţiei cu privire la interceptările telefonice.

Il Messaggero menţionează că textul adoptat de deputaţii comisiei prevede pedepse cu închisoarea şi amenzi usturătoare, de zeci de mii şi sute de mii de euro, pentru jurnaliştii şi publicaţiile care difuzează interceptări telefonice folosite în cadrul unor proceduri judiciare încă nefinalizate.

Textul prevede şi amendarea persoanelor fizice, fără calitatea de jurnalişti, care înregistrează convorbiri cu alte persoane, o trimitere clară la cazul prostituatei de lux Patrizia D’Addario care a pus anul trecut pe jar întreaga ţară prin înregistrările făcute în pat cu premierul Berlusconi.

Deputaţii opoziţiei au protestat vehement, la fel ca şi organizaţiile jurnaliştilor, în timp ce reprezentanţii coaliţiei guvernamentale de centru-dreapta au arătat că libertatea presei nu trebuie să încalce dreptul la viaţa privată. Pe de altă parte, este greu de crezut că textul acestei legi va fi adoptat de către plenul Camerei în această formă dură şi neconstituţională pe alocuri, mai notează Il Messaggero.

În plan extern, ziarele din Peninsulă relatează în principal despre asaltul de miercuri al trupelor guvernamentale thailandeze asupra cartierului din Bangkok al „cămăşilor roşii”, urmat apoi de alte violenţe însoţite de incendierea unor imobile importante.

La Repubblica arată că în incidente şi-a pierdut viaţa şi un jurnalist italian, un fotoreporter împuşcat mortal, acesta fiind recunoscut în Italia pentru fotografiile sale deosebite despre suferinţa umană realizate în ultimii ani în zonele fierbinţi ale Asiei, cum ar fi Afganistan, Pakistan, Cambodgia, China.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata