Hamas va refuza orice tentativă de a fi dezarmată

Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Khaled Meshaal, a respins joi orice tentativă de dezarmare a combatanților săi în Fâșia Gaza, una dintre cererile Israelului pentru un acord pe termen lung, informează DPA și AFP.

„Armele rezistenței sunt sacre. Și nu vom accepta că ele să fie pe ordinea de zi” a negocierilor viitoare prevăzute prin acordul de încetare a focului în Gaza, a declarat Meshaal într-o conferință de presă la Doha în Qatar unde trăiește în exil.

„Acest lucru nu poate fi obiectul unor tocmeli sau negocieri. Nimeni nu poate dezarma Hamas și rezistența sa”, a adăugat el, sfidându-l astfel pe primul ministru israelian Benjamin Netanyahu care cere dezarmarea mișcării islamiste ca o condiție prealabilă la orice acord pe termen lung.

El a avertizat de asemenea că cel mai recent război între Israel și Hamas nu va fi ultimul conflict. Acesta este doar o „piatră de hotar pentru a ajunge la obiectivul nostru”.

„Acesta nu este sfârșitul. Este doar o piatră de hotar pentru a ajunge la obiectivul nostru, știm că Israelul este puternic și este ajutat de comunitatea internațională. Nu ne vom limita visele noastre sau face compromisuri la cererile noastre”, a insistat Meshaal în conferința de presă din capitala Qatarului.

Un acord de încetare a focului este respectat de marți între Israel și islamiștii palestinieni după 50 de zile de război ce a făcut peste 2.140 de morți și 11.000 de răniți în Gaza și 70 de morți în Israel.

Acordul prevede mai ales relaxarea blocadei impuse Fâșiei Gaza de Israel din 2006 și care îi sufocă pe cei 1,8 milioane de locuitori ai enclavei palestiniene.

În afara demilitarizării, redeschiderea aeroportului și portului din Gaza ar trebui de asemenea să fie discutate la Cairo. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata