Grecia a ajuns la un acord cu UE şi FMI

8

Grecia a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru declanşarea ajutorului financiar pentru Atena, care prevede ‘mari sacrificii’ pentru greci, ‘necesare’ pentru a evita intrarea în faliment, a anunţat duminică (2 mai 2010) premierul Georgios Papandreou.

Potrivit premierului, noile măsuri de austeritate îi privesc pe funcţionari şi pensionarii din sectorul public şi protejează sectorul privat. Papandreou a precizat totodată că ajutorul financiar al FMI şi al ţărilor din zona euro pentru Grecia, în schimbul a noi sacrificii, va fi ‘fără precedent la nivel mondial’. Cerând miniştrilor săi să aprobe planul de austeritate, el s-a angajat să ia ‘toate deciziile necesare pentru ca la finalul mandatului (său), ţara să nu se prăbuşească sub datorii’.

Acordul reprezintă primul plan de salvare a unui stat din zona euro de către celelalte ţări, un pas pe care tratatele europene îl descurajează explicit, dar despre care decidenţii UE spun că este necesar pentru a împiedica dezmembrarea zonei euro. Miniştrii de finanţe din zona euro urmează să se întâlnească într-o şedinţă de urgenţă duminică, fiind de aşteptat să aprobe contribuţia UE la planul de salvare a Greciei. Sindicatele din Grecia pregătesc în schimb o grevă generală pentru miercuri împotriva noilor măsuri de austeritate. Sâmbătă au avut loc ciocniri violente în timpul protestelor antiguvernamentale, cu ocazia marşurilor de 1 Mai.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata