Haosul în traficul aerian durează şi în week-end

Imensul nor de cenuşă provenit de la vulcanul în erupţie din Islanda a paralizat traficul aerian într-o mare parte a Europei, silind milioane de călători să rămână la sol.

Peste 20 de ţări îşi vor meţine sâmbătă (17 aprilie 2010) spaţiul aerian închis total sau parţial, din cauza norului de cenuşă ce se îndreaptă spre sud-estul Europei. Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Elveţia, Olanda, Belgia, Austria, Polonia, Slovenia, Croaţia, România, Republica Cehă, Ungaria, Irlanda, Serbia, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia, Letonia, Estonia şi Belarus sunt afectate până în prezent.

Situaţia s-a înrăutăţit în ultimele ore, când unele aeroporturi şi spaţii aeriene ce fuseseră deschise, aşa cum e cazul Irlandei, a trebuit să fie iar închise, în alte cazuri, precum al Marii Britanii şi Danemarcei, restricţiile fiind prelungite până duminică. În plus, deplasarea norului spre sud-est a făcut ca tot mai multe aeroporturi să nu fie operaţionale, complicând şi mai mult situaţia în această zonă din Europa, după închiderea aeroporturilor din nordul Italiei.

Astfel, Elveţia a prelungit sâmbătă măsura de închidere a spaţiului său aerian până la ora locală 20.00 (18.00 GMT) din cauza norului de cenuşă care vineri s-a instalat în spaţiul aerian elveţian.
În Franţa cele trei aeroporturi din Paris vor rămâne închise până la ora locală 20.00 (18.00 GMT), la fel ca şi alte 25 aeroporturi din ţară. Germania îşi va menţine spaţiul aerian închis până la 12.00 GMT, iar autorităţile vor evalua situaţia pe parcursul zilei, pentru a decide dacă măsura va fi prelungită.

În Italia, aeroporturile din nordul ţării rămân închise cel puţin până la 12.00 GMT. Aeroporturile afectate sunt cele din Torino, Milano, Bergamo, Veneţia şi Bologna, iar în Belgia spaţiul aerian va rămâne închis cel puţin până la 18.00 GMT, iar pe aeroportul Zaventem, din Bruxelles, toate zborurile de sâmbătă au fost anulate.
Şi traficul aerian din Olanda rămâne paralizat, cel puţin până la 12.00 GMT, însă aeroportul Schipol, din Amsterdam, unul dintre aeroporturile cu cel mai mare trafic aerian din Europa, a anunţat că nu ştie cu siguranţă când va putea să-şi reia operaţiunile.

În Marea Britanie restricţiile pentru traficul aerian vor fi menţinute cel puţin până duminică, la 00.00 GMT, conform Centrului de Control al Traficului Aerian (NATS). NATS a explicat că norul de cenuşă continuă să se mişte şi să-şi schimbe forma, şi, de aceea a recomandat menţinerea şi prelungirea restricţiilor. În Irlanda, spaţiul aerian va rămâne închis cel puţin până la ora 17.00 GMT, după ce Autoritatea Irlandeză de Aviaţie a constatat că a crescut riscul ca norul de cenuşă să revină deasupra ţării.

Erupţia vulcanului din Islanda nu dă încă semne de acalmie, experţii avertizând că ar putea dura cel puţin câteva săptămâni. N-a fost înregistrată nicio victimă, însă norii de cenuşă pot reduce vizibilitatea şi riscă să strice reactoarele avioanelor, chiar dacă se află la mare altitudine.

În Scoţia au fost observate uşoare depuneri de cenuşă, dar acestea nu constituie un risc sanitar serios. Paralizarea traficului aerian înseamnă pierderi de peste 200 de milioane de dolari (147,3 milioane de euro) pe zi, a estimat Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA), citată de AFP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata