Idee de afacere agricolă pentru suprafeţe mici: Florile-confetti, preferate de mirese în locul bucăţelelor de hârtie colorată

13

Roz, lila, albe sau violet, micile petale de flori delphinium sunt vedetele nunţilor din întreaga lume şi, pe bună dreptate,  au devenit cunoscute şi sub numele de florile-confetti. Nu doar că dau culoare şi viaţă fotografiilor, dar sunt şi 100% naturale şi biodegradabile – ceea nu se poate spune despre bucăţelele de hârtie colorată, scrie agrointel.ro.

Ideea acestei afaceri agricole care se pretează la suprafeţe mici şi foarte mici i-a venit unui agricultor britanic, Charles Hudson – cunoscut astăzi drept ”Domnul Petală” (Mr. Petal, în engleză).

De la cultivarea de cereale, el s-a reprofilat pe cultivarea florilor-confetti acum 17 ani, punând bazele companiei ”Real Flower Petal Confetti” şi reuşind să ”coloreze” nunţi precum cea a Prinţului Charles cu Camilla, cea a actorilor Catherine Zeta Jones şi Michael Douglas, precum şi cea a Madonnei cu regizorul Guy Ritchie.

 

  • Preoţii britanici au interzis confetti din hârtie

Totul a pornit în 1997 ani, când mai mulţi preoţii britanici au decis să nu mai accepte ca la ieşirea din biserică, tinerii miri să fie ”bombardaţi” cu tot felul de bucăţele din hârtie sau, mai rău, din materiale plastice lucioase. Acesta a fost momentul în care horticultorul s-a decis să cultive flori cu petale cât mai colorate şi care să se usuce ”frumos”, putând înlocui ”ploaia” de confetti.

Plantaţia de flori a lui Hudson se întinde astăzi în Worcestershire pe o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi şi cuprinde cele mai variate culori, cele mai cerute petale fiind, de departe, cele roz.

 

  • Recoltarea petalelor se face manual

Plantele înfloresc din luna iunie şi până în august, timp în care recoltarea petalelor se face manual, în cursul după-amiezii, când umiditatea este redusă. Potrivit horticulorului, cel mai mare pericol pentru producţie îl reprezintă vântul puternic, care poate risipi florescenţele.

Pentru a face faţă volumului mare de muncă, Charles Hudson a descoperit, de-a lungul anilor, care este cea mai bună soluţie: plantează pe rând florile, astfel încât şi recoltarea să se poată face la câteva săptămâni distanţă. Uscarea petalelor de flori delphinium se face în solarii special amenajate, astfel încât să se păstreze intactă culoarea vie şi naturală.

 

  • A dezvoltat un mic imperiu

Domnul Petală nu s-a mulţumit doar cu cultivarea florilor-confetti, ci a dezvoltat un mic imperiu în care petalele colorate sunt comercializate online în coşuleţe, conuri colorate sau săculeţi. La ferma sa din imediata apropiere a plantaţiei colorate se pot realiza şedinţe foto, şi, de câtiva ani, chiar şi nunţi, pentru că Charles Hudson a obţinut licenţa din partea autorităţilor locale ca lângă locuinţa sa să funcţioneze un birou al stării civile.

Ideea profitabilă a lui Hudson s-a răspândit rapid, astfel că astăzi, pionierul florilor-confetti are şapte concurenţi la nivelul Marii Britanii. Totuşi, industria nunţilor este una în continuă dezvoltare, iar bugetele alocate acestor evenimente sunt destul de generoase pentru a lăsa loc tuturor jucătorilor de pe piaţă.

În România, florile-confetti folosite la nunţi sunt din import, iar costurile sunt destul de piperate. Chiar şi aşa, nu puţine sunt miresele care îşi doresc să păşească în noua viaţă sub o ploaie de culori pastel, ”izvorâtă” din coşuleţe rustice, conuri colorate sau săculeţi eleganţi.  Totuşi, deocamdată, la noi nu există un horticultor dedicat florilor delphinium, acestea fiind însă destul de răspândite în grădini, iar seminţele uşor de procurat în magazinele cu articole pentru grădinărit.