Încălzirea Arcticii va duce la ierni mai blânde în emisfera nordică

Încălzirea oceanului Arctic este asociată cu reducerea numărului iernilor extreme în SUA și Europa, susține un studiu publicat în revista Nature Climate Change, citat luni de natureworldnews.com.

Climatologii au atribuit scăderea temperaturilor din SUA, din ianuarie 2014 ( cu recordul din Minnesota de minus 37 de grade Celsius și cu îngheț în însorita Floridă) fenomenului de „amplificare polară”.

Fenomenul de amplificare polară se bazează pe observația că orice dezechilibru climatologic (spre exemplu din cauza poluării) tinde să producă efecte mai pregnante de temperatură la polii planetei, decât în alte regiuni.

Cercetătorii au crezut că fluxul de aer (jet stream) din emisfera nordică a slăbit din cauza climatului mai cald din zona arctică. Acest curent de aer este determinat de diferența de temperatură între Arctica și tropice și afectează temperaturile din emisfera nordică. Modificările curentului de aer au dus la speculații conform cărora mai multe regiuni din nord se vor confrunta în viitor cu ierni severe.

Însă Dr. James Screen de la Universitatea din Exeter (Marea Britanie) consideră că încălzirea Arcticii este asociată în emisfera nordică cu mai puține fenomene extreme de vreme rece, iar schimbările climatice vor duce la ierni moderate în Europa și SUA, scrie sursa citată.

În cadrul studiului său, Screen a analizat datele climaterice adunate în ultimele câteva decade. El a descoperit că, în ultimele decenii, variațiile de temperatură pe timp de iarnă s-au redus în emisfera nordică.

„În medie, zilele de toamnă și cele de iarnă devin mai calde și cu variații mai mici de temperatură de la o zi la alta, reducând posibilitatea apariției zilelor extrem de reci”, a declarat Screen, citat de Planet Earth Online.

„Zilele reci tind să apară atunci când vântul bate din nord, aducând aer arctic spre sud, în zona de latitudini medii. Deoarece aerul arctic se încălzește atât de rapid, aceste zile reci sunt acum mai puțin friguroase decât erau în trecut”, a adăugat Screen.

În conformitate cu modelul climateric computerizat realizat de Screen, nu se estimează o variabilitate mai mare a temperaturilor în iernile viitoare. Studiul nu explica însă modul în care schimbările climatice vor afecta alte părți ale lumii, remarcă sursa citată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata