Intensitatea vântului în Oceanul Antarctic, cea mai puternică din ultimii 1.000 de ani

Intensitatea vântului în regiunea Oceanului Austral sau Antarctic nu a fost niciodată atât de puternică în ultimul mileniu, fenomen provocat de schimbările climatice și de nivelul crescut de bioxid de carbon în atmosferă, au afirmat luni cercetătorii, relatează AFP.

Intensitatea vântului în zona Oceanului Austral, cu care s-au confruntat generații de marinari experimentați, este ‘în prezent mai mare ca niciodată în ultimii 1.000 de ani’, potrivit unui studiu efectuat de Australian National University (ANU).

‘Creșterea intensității vântului a fost semnificativă în cursul ultimilor 70 de ani și, combinând observațiile noastre cu modelele climatice, putem clar să legăm acest fenomen de creșterea cantității de bioxid de carbon ce provoacă efectul de seră’, a afirmat Nerilie Abram, raportor al cercetării publicate în revista Nature Climate Change.

Vântul de vest, care ocolește coastele de est ale Antarcticii, aduce din ce în ce mai mult aer rece, privând Australia — continent afectat de o creștere constantă a temperaturii, secete și incendii — de precipitații.

Cercetătorii au prelevat mostre de gheață din Antarctica, au analizat anii de creștere a arborilor în America de Sud precum și evoluția apelor lacustre pe acest continent. Evoluția climatică este totuși contrastantă în Antarctica, rezultat al influenței complexe ce are loc între vânt și curenți.

În timp ce centrul Antarcticii rămâne rece, vântul de vest încălzește peninsula într-un ritm îngrijorător, afectând ecosistemul local, de exemplu diminuând puternic populațiile de pinguini Adelie.

Activitatea umană este în principal responsabilă de aceste schimbări, a explicat Steven Phipps, de la universitatea New South Wales. Începând din anii ’70, situația s-a agravat deoarece gaura din stratul de ozon s-a extins din cauza clorofluorocarburilor (CFC) utilizate în industrie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata