Întreaga lume e uimită de susținătorii lui Trump care au asaltat Capitolul SUA, încercând să anuleze alegerile

Sute de susținători ai președintelui Donald Trump au asaltat miercuri Capitolul SUA într-o tentativă uimitoare de a răsturna înfrângerea electorală, luptându-se cu poliția pe holuri ore în șir și amânând certificarea victoriei președintelui democratic ales, Joe Biden.
În cel mai grav asalt asupra simbolului democrației americane din mai bine de 200 de ani, oamenii revoltați și-au forțat drumul dincolo de baricadele de securitate metalice, au spart geamurile și au escaladat zidurile pentru a intra în Capitol.

Haosul s-a desfășurat după ce Trump – care înainte de alegeri a refuzat să se angajeze într-un transfer pașnic de putere dacă ar pierde – s-a adresat câtorva mii de susținători în apropierea Casei Albe și le-a spus să meargă la Capitoliu pentru a-și exprima furia despre procesul de vot. El le-a spus susținătorilor săi să-i preseze pe aleșii lor să respingă rezultatele, îndemnându-i „să lupte”.

Trump a fost atacat intens de câțiva republicani importanți din Congres, care au dat vina pe el pentru violențele întâmplate.

Poliția a spus că patru persoane au murit în timpul haosului – una din răni prin împușcare și trei din cauza unor urgențe medicale – și 52 de persoane au fost arestate.
Câteva ore mai târziu, ambele camere ale Congresului și-au reluat activitatea de certificare a câștigului Colegiului Electoral al lui Biden, dezbaterea s-a întins până în primele ore ale zilei de joi. A devenit rapid clar că obiecțiile parlamentarilor republicani pro-Trump față de victoria lui Biden în Statele Unite vor fi respinse în mod covârșitor, inclusiv de majoritatea republicanilor.

„Pentru cei care au făcut ravagii astăzi în Capitolul nostru – nu ați câștigat”, a declarat vicepreședintele Mike Pence, care a prezidat sesiunea, apoi a reluat. „Să ne întoarcem la treabă”, a spus el, adunând aplauze.

Poliția s-a luptat mai mult de trei ore după invazie pentru a goli Capitoliul de susținătorii lui Trump înainte de a declara clădirea sigură la scurt timp după ora 17:30. (22 30 GMT).

Cele întâmplate au răsunat în toată lumea, iar politicienii nu au ezitat să își exprime părerile.

Ambasada chineză a emis miercuri o notificare pe site-ul său web, avertizând cetățenii chinezi să consolideze măsurile de siguranță în cazul unei „demonstrații la scară largă” în Washington D.C.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Washington DC nu este cu siguranță american”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un mesaj video pe Twitter. „Credem în forța democrațiilor noastre. Credem în forța democrației americane ”, a spus el, vorbind în engleză.

Primul ministru britanic Boris Johnson, într-un mesaj pe Twitter, a numit evenimentele din Congresul SUA o rușine, spunând că Statele Unite susțin democrația din întreaga lume și că este vital acum că ar trebui să existe un transfer pașnic și ordonat al puterii .

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că dușmanii democrației se vor bucura de scenele de violență de la Capitolul Statelor Unite și i-a cerut lui Trump să accepte decizia alegătorilor americani. Într-un Tweet, Maas a spus că violența a fost cauzată de retorica inflamatorie. „Trump și susținătorii săi trebuie să accepte în cele din urmă decizia alegătorilor americani și să nu mai calce democrația în picioare”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a numit protestele violente de la Washington drept „scene șocante” și a spus că rezultatul alegerilor democratice din SUA trebuie respectat.

Charles Michel, președintele liderilor UE, și-a exprimat pe Twitter șocul față de scenele din Washington. „Congresul SUA este un templu al democrației … Avem încredere în SUA pentru a asigura un transfer pașnic de putere către Joe Biden.”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus: „Cred în puterea instituțiilor SUA și a democrației. Tranziția pașnică a puterii este esențială. Joe Biden a câștigat alegerile. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu el ca următor președinte al SUA ”.

Prim-ministrul suedez Stefan Lofven, într-un tweet, a descris scenele drept „un atac împotriva democrației”. „Președintele Trump și mulți membri ai Congresului poartă o responsabilitate semnificativă pentru ceea ce se întâmplă acum. Procesul democratic de alegere al unui președinte trebuie respectat ”.

Președintele argentinian, Alberto Fernandez, a scris pe Twitter: „Ne exprimăm condamnarea față de actele grave de violență și de afrontul adus Congresului care au avut loc astăzi la Washington DC. Avem încredere că va exista o tranziție pașnică a puterii, care să respecte voința populară și ne exprimăm cel mai puternic sprijin pentru președintele ales Joe Biden. ”

Ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney, a numit scenele din Washington „un atac deliberat asupra democrației de către un președinte încă în funcție și susținătorii săi, încercând să răstoarne alegeri libere și corecte! Lumea se uită! Sperăm pentru restabilirea calmului. ”

Ministrul norvegian Erna Solberg a postat pe Twitter: „Acesta este un atac inacceptabil împotriva democrației SUA. Președintele Trump este responsabil pentru oprirea acestui lucru. Imagini înfricoșătoare și incredibil că acest lucru se întâmplă în Statele Unite. ”

A fost cel mai dăunător atac asupra clădirii iconice de când armata britanică a ars-o în 1814, potrivit Societății istorice a Capitolului SUA.

 

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata