Ione Teitiota, primul refugiat climatic al planetei

Un tată de familie originar din arhipelagul Pacificului, amenințat de creșterea nivelului apelor, ar trebui să fie retrimis în țara sa, după ce justiția neo-zeelandeză i-a respins cererea de azil climatic, relatează marți AFP.

Ione Teitiota, 38 de ani, reclama statutul de refugiat pe motiv că el, soția lui și cei trei copii ai lor, născuți toți în Noua Zeelandă, sunt expuși unui pericol de moarte în Kiribati.

Zone întregi ale arhipelagului, aproape 30 de atoli coralieni dintre care unii abia dacă depășesc nivelul apei, sunt în mod regulat acoperiți de apele oceanului. Eroziunea macină malurile iar terenurile agricole sunt afectate de infiltrarea apelor sărate.

Confirmând respingerea pronunțată în prima instanță a apelului, Curtea Supremă neo-zeelandeză a dispus că reclamantul nu corespunde criteriilor de acordare a statului de refugiat, care prevede amenințări cu persecuția în țara natală, potrivit ONU.

Deși cea mai înaltă jurisdicție a țării a recunoscut luni seară că insulele Kiribati se confruntă „incontestabil cu provocări climatice”, a considerat că Teitiota nu este supus unui „pericol grav” în țara sa natală.

Kiribati fac parte din națiunile insulare care, alături de Maldive, Tuvalu și Tokelau, ar putea rămâne „fără pământ” din cauza încălzirii globale, potrivit Comisiei pentru drepturile omului ale ONU. Insulele Marshall și alte arhipelaguri sunt de asemenea amenințate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata