iPhone, acuzat de presa chineză că ameninţă securitatea naţională

Aparatele iPhone vândute de grupul informatic american Apple reprezintă o amenințare pentru securitatea națională a Chinei, întrucât acestea permit geolocalizarea utilizatorilor săi, a acuzat televiziunea publică chineză CCTV, potrivit AFP.

Permițând, prin activarea simplă a unui parametru smartphone, localizarea unei persoane, aparatul Apple poate fi utilizat pentru adunarea ‘unor date foarte sensibile’, a explicat Ma Ding, director al Institutului pentru securitatea internetului din cadrul Universității Securității Publice a Poporului, într-un reportaj difuzat de CCTV.

De exemplu, a detaliat Ma Ding în lungul material difuzat vineri, ‘dacă utilizatorul este un jurnalist, se poate afla locul unde acesta se deplasează, unde realizează interviuri și chiar domeniile în care lucrează: politic sau economic‘.

Geolocalizarea a milioane de utilizatori iPhone ar putea permite colectarea de informații legate de condițiile de viață sau de economia țării și ‘chiar secrete de stat’, a susținut Ma Ding.

Nu este pentru prima dată când Apple este vizat de presa oficială din China, notează AFP. În martie 2013, Apple a fost ținta unor dure atacuri orchestrate de presa chineză în numele apărării consumatorilor, societatea californiană fiind criticată pentru proasta calitate a serviciilor.

Apple a publicat în cele din urmă o scrisoare pe internet în limba chineză în care directorul său general Tim Cook își prezenta ‘scuzele sale sincere’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata