Israel-Gaza: De ce regiunea este neclară pe Google Maps?

16

De ce Gaza, unul dintre cele mai dens populate locuri din lume, este neclară pe Google Maps?

Este o problemă care a fost evidențiată de cercetătorii care folosesc informații open-source, disponibile publicului – inclusiv date de cartografiere – pentru a localiza atacurile și a documenta distrugerea.

„Faptul că nu obținem imagini prin satelit de înaltă rezoluție din Israel și teritoriile palestiniene, ne încurcă”, spune Samir, un investigator open-source.

De fapt, o mare parte din Israel și din teritoriile palestiniene apar pe Google Earth ca imagini de satelit cu rezoluție mică, chiar dacă sunt disponibile imagini de calitate superioară de la companiile de satelit.

Abia se pot vedea mașinile în orașul Gaza.

Comparați-o cu Pyongyang, capitala secretă a Coreei de Nord, unde mașinile sunt definite brusc și este posibil să identificați persoane individuale.
Utilizarea imaginilor din satelit a devenit un element vital în raportarea conflictului.

Dar disponibilitatea imaginilor detaliate poate compromite și securitatea militară.

În cea mai recentă confruntare din Orientul Mijlociu, anchetatorii caută să coroboreze locațiile focului de rachete și clădirile vizate din Gaza și Israel, folosind sateliți.

Cu toate acestea, pe Google Earth, cea mai utilizată platformă de imagine, cele mai recente imagini pentru Gaza au o rezoluție mică și, prin urmare, neclară.

„Cea mai recentă imagine Google Earth este din 2016 și arată ca un coș de gunoi. Am mărit o zonă rurală aleatorie din Siria și a avut peste 20 de imagini realizate de atunci, cu o rezoluție foarte mare”, a scris pe Twitter Aric Toler, jurnalist pentru Bellingcat.

Google spune că scopul său este să „mențină reîmprospătate în mod regulat locurile dens populate”, dar acest lucru nu a fost cazul cu Gaza.
Până anul trecut, guvernul SUA pusese o restricție asupra calității imaginilor prin satelit ale Israelului și teritoriilor palestiniene pe care companiile americane aveau permisiunea să le furnizeze pe bază comercială.

Această restricție a fost înscrisă în amendamentul Kyl-Bingaman (KBA) – legislația SUA datând din 1997 – în sprijinul preocupărilor de securitate israeliene.

„Am prefera întotdeauna să fim fotografiați la cea mai mică rezoluție posibilă. Este întotdeauna de preferat să fim văzuți neclari, mai degrabă decât cu precizie”, a declarat Amnon Harari, șeful programelor spațiale la Ministerul Apărării din Israel anul trecut, raportat de Reuters.

Conform KBA, furnizorilor americani de imagini prin satelit li s-a permis să ofere imagini cu rezoluție mai mică, cu o dimensiune a pixelilor de cel puțin 2 m (făcând un obiect de dimensiunea unei mașini, aproape vizibil, dar nu mai mic).

Nu este neobișnuit că sit-uri, precum bazele militare, au fost estompate – dar KBA a fost singurul caz în care o țară întreagă era supusă unei astfel de restricții.

Legea menționa doar Israelul, dar a fost aplicată și teritoriilor palestiniene.

Cu toate acestea, odată ce furnizorii din afara SUA, cum ar fi compania franceză Airbus, au reușit să furnizeze aceste imagini la o rezoluție mai mare, SUA au fost supuse unei presiuni crescânde pentru a pune capăt restricțiilor sale.

În iulie 2020, KBA a fost renunțat, iar acum guvernul SUA permite companiilor americane să ofere imagini cu o calitate mult mai înaltă a regiunii (fiecare pixel poate fi acum de 40 cm, astfel încât obiectele de dimensiunea unei persoane să poată fi culese cu ușurință).

„Motivația inițială a fost științifică”, spune Michael Fradley, arheolog la Universitatea din Oxford și unul dintre academicienii care au militat cu succes pentru modificarea modificării.

„Am vrut să avem o sursă de date consecventă cu care să lucrăm în proiectul nostru, așa că aveam nevoie de acces la rezoluție înaltă în teritoriile palestiniene ocupate comparabil cu ceea ce folosim în alte părți ale regiunii.”
BBC a vorbit cu Google și Apple (ale căror aplicații de cartografiere prezintă și imagini din satelit).

Apple a declarat că lucrează pentru a-și actualiza hărțile, în curând, la o rezoluție mai mare de 40 cm.

Google ne-a spus că imaginile sale provin de la o gamă largă de furnizori și consideră „oportunități de reîmprospătare a imaginilor prin satelit – pe măsură ce imaginile cu rezoluție mai mare devin disponibile”. Dar a adăugat că nu are „planuri de partajat în acest moment”.
„Având în vedere importanța evenimentelor actuale, nu văd niciun motiv pentru care imaginile comerciale din această zonă ar trebui să fie degradate în mod deliberat”, a declarat Nick Waters, un investigator open-source pentru Bellingcat pe Twitter.
Platformele publice de cartografiere, precum Google Earth și Apple Maps, se bazează pe companii care dețin sateliți pentru a furniza imagini.

Maxar și Planet Labs, două dintre cele mai mari, pun acum la dispoziție imagini de înaltă rezoluție ale Israelului și Gaza.

„Ca urmare a modificărilor recente aduse reglementărilor SUA, imaginile din Israel și Gaza sunt furnizate la o rezoluție de 0,4 m (40 cm)”, a declarat Maxar într-un comunicat.

Planet Labs a confirmat la BBC că furnizează imagini la o rezoluție de 50 cm.

Cu toate acestea, anchetatorii open-source se bazează foarte mult pe software-ul de cartografiere gratuit și nu au adesea acces direct la aceste imagini de înaltă rezoluție.
Informațiile au ajutat să arate unde au fost construite aceste facilități, iar imaginile de înaltă rezoluție au dat, de asemenea, o idee despre dimensiunea și caracteristicile lor specifice.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News