Italia se îndreaptă încet spre normalitatea post-COVID

Italia a avansat spre normalitate luni, în timp ce cafenelele, restaurantele, cinematografele și teatrele s-au redeschis în majoritatea regiunilor ca parte a unei relaxări treptate de primăvară a blocărilor COVID.

„In cele din urma!” a spus Lorenzo Campania, un bărbat în vârstă dintr-un mic sat de lângă Roma, în timp ce lua micul dejun așezat la o masă în aer liber, lângă Piazza Venezia centrală a capitalei.

Paisprezece din cele 20 de regiuni ale țării au fost desemnate zone galbene, ceea ce înseamnă că există un risc relativ scăzut de COVID. Cinci sunt clasificate în portocaliu și unul, Sardinia, roșu.

În zonele galbene, cafenelele și restaurantele au acum permisiunea de a servi clienții în aer liber după o oprire aproape totală de aproximativ șase săptămâni.
Cu toate acestea, dacă beți un espresso rapid și seriviț un cornetto, echivalentul croissantului francez, în picioare la bar – un ritual de dimineață pentru milioane – va fi totuși interzis încă șase săptămâni.

„Oamenii își doresc cu adevărat să vină și să ia micul dejun în picioare la bar”, a spus Loredana Pompeii, proprietarul unui bar din centrul Romei.

De asemenea, sporturile de contact ale echipelor de amatori în aer liber au fost permise din nou. Redeschiderea piscinelor și a sălilor de sport va fi introdusă treptat în următoarele câteva săptămâni, cu reguli stricte de distanțare socială în vigoare.

Teatre, cinematografe, muzee și situri de patrimoniu cultural au fost redeschise, deși cu o capacitate limitată de cel mult 50% pentru cei din interior. Mulți au solicitat, de asemenea, rezervări online pentru a controla fluxul.
Colosseumul a fost redeschis pentru persoane fizice, dar nu pentru grupuri de turism.

Italia a fost prima țară occidentală care a fost puternic lovită de COVID la începutul anului 2020, iar oficialii din domeniul sănătății au subliniat că oamenii ar trebui să fie în continuare atenți, să poarte măști și să păstreze distanța socială.

„Este și responsabilitatea noastră”, a fost de acord Elisabetta Pronti, 57 de ani, funcționară publică la Roma. „Sper că acum, după ce s-au redeschis locuri, nu înseamnă că toată lumea este liberă să facă ceea ce vrea.”

Unele restaurante cu spațiu în aer liber au spus că vor aștepta să se redeschidă până la 1 iunie, când va fi permisă masa în interior.

„Este riscant pentru noi să cumpărăm produse, să gătim, să chemăm personalul și să avem totul gata să mâncăm în aer liber și apoi să nu putem intra în interior dacă începe să plouă”, a declarat Massimmiliano Benedetti, în vârstă de 44 de ani, a cărui familie deține Il Ruscello , un restaurant în satul umbresc Ceselli.

În zona galbenă, multe școli care operaseră un sistem în care elevii alternau între zile în clasă și zile de învățare la distanță pentru a reduce numărul la fața locului la un moment dat, au permis mai multor elevi să se întoarcă.

La fel ca mulți, Leandro Paparusso, care studiază la liceul științific Isaac Newton din Roma, s-a bucurat că s-a întors în spatele unui birou și a avut o dorință. „Sper că această învățare virtuală nu este utilizată după COVID. Sper că s-a născut din cauza COVID și apoi va muri”, a spus el.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata