Iulia Timoşenko nu recunoaşte victoria lui Viktor Ianukovici în Ucraina

Premierul ucrainean Iulia Timoşenko a decis să nu recunoască victoria liderului Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, în alegerile prezidenţiale din Ucraina. Într-o şedinţă a facţiunii Blocul Iulia Timoşenko (BIUT), desfăşurată luni (8 februarie 2010) seară, ea a declarat: ‘Eu nu voi recunoaşte niciodată legitimitatea victoriei lui Ianukovici în aceste alegeri!’, transmite marţi ITAR-TASS.

Aceasta este prima reacţie, în public, a Iuliei Timoşenko în legătură cu rezultatele preliminare ale celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial. Conform rezultatelor preliminare date publicităţii de Comisia Electorală Centrală din Kiev după numărarea a 99,44% dintre buletinele de vot, Viktor Ianukovici se plasează pe primul loc, cu 48,81% din sufragii acumulate, devansând-o cu nici 3% pe contracandidata sa Iulia Timoşenko, aceasta obţinând 45,61% din voturi.

La şedinţa BIUT, Timoşenko le-a cerut juriştilor săi să se pregătească pentru contestarea în instanţă a rezultatelor alegerilor, relatează ITAR-TASS. Deputatul Andrei Portnov a fost desemnat responsabil cu apărarea poziţiilor candidatului BIUT în instanţă. Nu se cunosc însă argumentele şi mecanismele la care va recurge Timoşenko pentru contestarea scrutinului de duminică. Portnov s-a arătat sceptic în legătură cu succesul demersului.

În schimb, vicepreşedintele BIUT, Nikolai Tomenko, şi o parte a facţiunii blocului s-au pronunţat pentru recunoaşterea victoriei lui Viktor Ianukovici şi trecerea în opoziţie. Totuşi, în majoritate, formaţiunea premierului ucrainean a decis să lupte pentru victoria Iuliei Timoşenko.
‘BIUT este gata să facă totul pentru ca un al treilea tur al scrutinului prezidenţial să aibă loc’ – a afirmat deputatul Serghei Mişcenko, argumentând că ‘diferenţa dintre candidaţi este mai mică decât dimensiunea falsificărilor în districte’. Potrivit parlamentarului Oleg Liaşko, în cauză ar putea fi puse circa 1,5 milioane de voturi.

Partidul Regiunilor al lui Viktor Ianukovici înclină să nu dramatizeze situaţia. ‘Timoşenko nu poate decât să întârzie învestirea preşedintelui cu două-trei săptămâni şi nimic mai mult’ – a declarat luni seara deputatul Nestor Şufrici la postul de televiziune ICTV, comentând informaţia că Iulia Timoşenko a decis să nu recunoască victoria lui Viktor Ianukovici în alegerile prezidenţiale.

‘Nu e nimic extraordinar în aceasta! Legea ucraineană cu privire la alegerile prezidenţiale prevede posibilitatea contestării rezultatului alegerilor. Oponenţii noştri pot să facă uz de dreptul lor legitim’ – a spus acesta, reiterând că este exclusă o asociere între Partidul Regiunilor şi BIUT în actualul parlament. Viktor Ianukovici anunţase luni că marţi, 9 februarie, va demara negocierile privind crearea unei noi majorităţi parlamentare.

Este posibil ca încercarea de a contesta victoria lui Ianukovici în instanţă să nu-i aducă satisfacţia dorită Iuliei Timoşenko, pentru că spre deosebire de scrutinul prezidenţial din toamna anului 2004 actualele alegeri au fost recunoscute ca fiind ‘transparente şi democratice’ de forurile europene şi internaţionale. Chiar dacă observatorii internaţionali au depistat şi nereguli, părerea lor este că acestea nu sunt de natură să vicieze opţiunea poporului ucrainean.

Astfel, preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek, fără a mai aştepta rezultatele finale ale turului al doilea al scrutinului prezidenţial din Ucraina, i-a felicitat luni pe ucraineni cu organizarea unor alegeri libere şi corecte. ‘Este un mare succes pentru Ucraina. Îmi amintesc că acum cinci ani situaţia era inversă. Astăzi dorim preşedintelui Ucrainei ales în mod democratic şi în condiţii paşnice să acţioneze pentru bine ţării’ – a spus Buzek, în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg.

El a cerut tuturor forţelor politice din Ucraina să depăşească divergenţele şi să coopereze în reformarea sistemului socio-economic, în aplicarea reformelor judiciară şi constituţională, continuarea ‘agendei europene’. Miercuri, 10 februarie, în Parlamentul European urmează să aibă loc o dezbatere pe tema alegerilor din Ucraina. Iulia Timoşenko urmează să-şi facă public punctul de vedere într-o conferinţă de presă marţi, după repetate amânări pe parcursul zilei de luni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata