Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, în vizorul NATO

În Europa şi SUA se fac auzite apeluri la activizarea politicii în Transcaucazia. Astfel, fostul ambasador al SUA la NATO, Kurt Walker, a declarat că Olimpiada¬2014 trebuie să devină ‘un catalizator pentru reglementarea vechilor conflicte din regiune’.

Walker le propune partenerilor europeni să se pună de acord pe marginea acestui subiect în cadrul summitului NATO şi reuniunilor la vârf SUA-UF din acest an. În acelaşi timp, deputaţi ai Parlamentului European cer ca UE să elaboreze o strategie regională complexă privind Caucazul de Sud, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Într-un articol publicat în Washington Post, Kurt Walker subliniază că Olimpiada-2014 se va desfăşura la numai câţiva kilometri de Abhazia. ‘Prezenţa la Olimpiada-2014 ne va face părtaşi la aprobarea practicii de modificare prin forţă a graniţelor europene de către Rusia‘, notează fostul ambasador al SUA la NATO, precizând că liderii separatişti ai Abhaziei şi Osetiei de Sud vor participa la festivităţile olimpice alături de lideri europeni şi americani.

De aceea, Walker le propune SUA şi UE o a treia cale: ca JO-2014 să devină un catalizator pentru reglementarea conflictelor de lungă durată. În acest sens, Walker consideră necesari patru paşi. În primul rând, în timpul summiturilor din toamnă ale NATO şi UE-SUA, partenerii ar trebui să stabilească în mod oficial politica de nerecunoaştere a Abhaziei şi Osetiei de Sud, cu toate elementele pe care le presupune acest lucru.

În al doilea rând, Walker consideră necesară impulsionarea consultaţiilor de la Geneva pe marginea Abhaziei şi Osetiei de Sud, statul rus fiind cel care ar urma să ‘apese butonul reset’.
În al treilea rând, este necesar să fie activizate eforturile în vederea reglementării conflictului din Nagorno-Karabah. În sfârşit, în al patrulea rând, Walker insistă ca OSCE, UE şi SUA să aloce fonduri mai mari pentru consolidarea instituţiilor democratice, monitorizarea din zonele de conflict şi lupta împotriva corupţiei.

Pentru o activizare a eforturilor în regiune face apel şi Parlamentul European. În rezoluţia adoptată de europarlamentari săptămâna trecută se spune că, în pofida faptului că Armenia, Azerbaidjan şi Georgia sunt parteneri în cadrul Politicii de Vecinătate a UE din 2004, o strategie regională complexă pentru aceste ţări lipseşte. Deputaţii europeni doresc ca strategia UE să se concentreze pe trei domenii: soluţionarea conflictelor; sprijinirea democraţiei, drepturilor omului şi legile cooperarea economică şi dezvoltarea socială.

De altfel, în SUA şi Europa există divergenţe în acest sens. Potrivit analistului rus Aleksei Malaşenko, există două tipuri de abordare a Abhaziei şi Osetiei de Sud: prima oglindeşte poziţia expusă de Walker şi presupune nu doar nerecunoaşterea republicilor separatiste, ci şi refuzul de a interacţiona cu ele; a doua exclude recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud, însă face apel la o atitudine mai realistă, iar realitatea ar fi aceea că o revenire a celor două republici în componenţa Georgiei nu mai poate avea loc.

De aceea, ar fi necesar să se stabilească relaţii neoficiale cu aceste republici, ceea ce fac deja europenii şi turcii. Totuşi, experţi şi diplomaţi europeni consideră puţin probabilă o creştere bruscă a activităţii SUA în Caucazul de Sud. Pentru Administraţia lui Barack Obama, care se pregăteşte pentru dificilele alegeri de guvernatori şi în Congres, prioritare sunt mai degrabă problemele economice interne, desfăşurarea reformei în domeniul sănătăţii şi diminuarea atitudinilor protestatare ale electoratului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata