La cinci ani de la moartea lui Ben Laden, şeful CIA vrea capul SI

La cinci ani de la moartea lui Osama Ben Laden într-un raid american, directorul CIA John Brennan a estimat, duminică, 1 mai, că eliminarea şefului grupării Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Bagdadi, ar avea un „impact” important asupra organizaţiei jihadiste care a eclipsat Al Qaida, relatează AFP.

Ben Laden a fost ucis în noaptea de 1 spre 2 mai 2011 de forţele speciale americane care au luat cu asalt casa lui din Abbottabad în Pakistan.

Brennan a fost întrebat duminică de canalul NBC în legătură cu seara istorică din 1 mai (ora Statelor Unite) când preşedintele Statelor Unite Barack Obama a anunţat întregii lumi moartea şefului Al Qaida.

„Am distrus o mare parte (din reţeaua) Al Qaida. Ea nu este complet eliminată… Acum ne vom confrunta în anii următori cu noul fenomen SI”, a rezumat şeful agenţiei centrale de informaţii americane.

Dar jurnalistul de la NBC l-a întrebat pe Brennan, care se exprimă rar în mass-media americane, dacă şeful SI a devenit la fel de „important” cum a fost cel al Al Qaida.

Da, „este important şi vom distruge SI, nu am nicio îndoială… Dacă îl vom avea pe Bagdadi, cred că aceasta va avea un mare impact asupra organizaţiei. Ei vor suferi efectele”, a răspuns şeful CIA.

Cu toate acestea, Sl „nu este numai o mare organizaţie, este un fenomen. Noi nu îi vedem numai în Siria şi Irak, îi vedem în Libia, Nigeria şi alte ţări”, a avertizat Brennan, evocând celulele şi reţelele grupării jihadiste din afara bastioanelor sale sirian şi irakian. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata