Lars Rasmussen: Refugiaţii ar trebui să lucreze „din prima zi” a şederii lor în Danemarca

46

Refugiaţii trebuie să-şi caute şi să obţină locuri de muncă mai rapid, în acest fel ei integrându-se social mai bine în ţara gazdă, a afirmat premierul danez Lars Lokke Rasmussen, înaintea unei runde de negocieri cu reprezentanţii patronatului şi ai sindicatelor din Danemarca, relatează thelocal.dk.

„Întrucât graniţele Europei au fost rupte, ne găsim într-o situaţie extraordinară. Dacă nu o rezolvăm, şansele noastre de a depăşi multe alte provocări se vor înrăutăţi”, a spus Rasmussen.

Circa 25.000 ar urma să ajungă în acest an în Danemarca, dintre care 17.000 vor fi transferaţi programelor de integrare de la nivelul municipalităţii, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii danez.

La finalul lunii trecute, parlamentul danez a adoptat controversata reformă a sistemului de azil, destinată să descurajeze venirea migranţilor în contextul valului masiv de refugiaţi cu care se confruntă Europa în ultimele luni. Conform noilor reglementări, migranţii vor putea să-şi aducă familiile în Danemarca abia după trei ani de la primirea dreptului de azil. De asemenea, acordarea dreptului de azil va fi condiţionată de ‘potenţialul de integrare’ al fiecărui migrant în parte. Textul mai prevede că în ‘circumstanţe excepţionale’ migranţii pot fi încarceraţi.

Totodată, executivul de la Copenhaga a majorat de la 3.000 de coroane daneze (400 de euro) la 10.000 de coroane (1.340 de euro) valoarea bunurilor imigranţilor care pot fi confiscate pentru a finanţa şederea acestora pe teritoriul danez. Poliţiştii vor avea dreptul ”de a confisca bunuri pe care solicitanţii de azil le aduc cu ei, în scopul de a acoperi cerinţele lor în materie de hrană şi cazare”.

”De acum încolo, se aşteaptă de la noii sosiţi să lucreze din prima zi. Acest lucru se va baza pe efortul de a găsi un loc de muncă pentru toată lumea de la bun început”, a menţionat Lars Lokke Rasmussen, care conduce delegaţia guvernamentală la negocierile cu patronatul şi sindicatele daneze.

La 4 ianuarie, Danemarca a introdus controalele la frontiera sa cu Germania după ce Suedia, confruntată cu un aflux îngrijorător de refugiaţi, le-a impus companiilor de transport auto şi feroviare care folosesc podul Oresund, dinspre Danemarca, să verifice identitatea călătorilor înainte de îmbarcare.

Danemarca a primit peste 21.000 de cereri de azil în 2015, în creştere cu 44% faţă de 2014, dar număr net inferior celor din Germania şi Suedia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News