Maradona, concediat cu un picior în dos

Era un secret ştiut de toată lumea dar care până la urmă s-a confirmat. Comitetul executiv al Asociaţiei de Fotbal din Argentina (AFA) a decis în unanimitatea celor 28 de membri să nu reînnoiască contractul lui Maradona ca selecţioner al echipei naţionale.

Este ceea ce a declarat purtătorul de cuvânt al forului, Ernesto Cherquis, care a anunţat că la meciul amical cu Irlanda din 11 august selecţionata va fi condusă de Sergio Batista, aflat până acum în fruntei echipei de tineret. Potrivit lui Cherquis, ‘nu există nicio urgenţă’ pentru numirea unui nou selecţioner, notează joi ziarul ABC. Că Maradona nu va rămâne la echipa naţională era o decizie care se aştepta după rezultatul Argentinei la Campionatul Mondial din Africa de Sud.

După eliminarea în faţa Germaniei cu 4-0, Maradona insinuase deja că etapa lui pe banca naţionalei s-a încheiat. Până miercuri seara a fost aşteptată decizia AFA, iar reţelele sociale precum Facebook şi presa argentiniană deja făceau glume şi speculaţii. Una dintre ele oferea un indiciu:
‘După ce mi-am petrecut ziua la plajă am aflat că selecţionerul cel mai de ruşine din ultimii 35 de ani al echipei naţionale a fost trimis la plimbare. Să vedem ce alt cap luminat va mai alege infecta AFA’.

Preparatorul fizic Fernando Signorini, colaborator al lui Maradona, confirma ştirea: ‘Diego a rămas pe dinafară’. Era semnalul că Maradona era destituit ca selecţioner al naţionalei după ce mai mult de o lună s-a auzit zornăit de săbii în jurul celui poreclit ‘Pelusa’.
Povestea este însă mai lungă. Pe şeful forului Julio Grondona, mahărul fotbalului argentinian, l-au trecut toate năduşelile după Campionatul Mondial când a citit criticile şi cronicile care veneau de acolo.

‘Niciodată în istoria echipei naţionale nu a existat un tehnician care să fi risipit un potenţial ofensiv atât de mare cum a făcut Maradona la acest campionať. Pe Maradona alias Pelusa îl aştepta presa naţională şi internaţională, cu armele încărcate gata să tragă.
Şi au tras în plin.

Grondona avea şi el pregătita ghilotina la reîntoarcerea echipei, tocmai când o mulţime de fani îl aşteptau pe Maradona şi ai lui să sărbătorească doar ei ştiau ce. Sunt mulţi susţinătorii lui Maradona, cei care nu l-au abandonat nici când el a decis să-i lase acasă pe Zanetti şi Cambiasso prăbuşind echipa şi alegându-i pe Heinze, Veron şi alţi fotbalişti cu care şi-a format o gardă pretoriană în timp ce punea în chestiune strategia argentiniană.

Fără centru şi apărare şi dependentă de brutalitatea lui Heinze şi obscurantismului lui Verón, Argentina s-a prăbuşit în faţa primei echipe bine pregătite cu care s-a întâlnit: Alemania. Dar încrederea oarbă a suporterilor l-a frânat pe Grondona care cu viclenia care îl caracterizează a trecut la planul B. L-a lăsat pe Diego să vorbească, care s-a pierdut în propriile cuvinte: ‘Mi-ar plăcea să rămân, dar trebuie să mă gândesc la ai mei’.

Grondona a încercat şi el marea cu degetul anunţând că Diego va rămâne până la viitorul Mondial. Dar a găsit soluţia salvatoare în sintagma ‘ai mei’. Planul consta într-o întâlnire cu Maradona pentru a-i spune, ‘ne-am dorim să conduci naţionala până la viitorul Mondial, dar…’. În acest ‘dar’ se afla totul. Zilele trecute l-a ajutat şi Maradona care a declarat la televiziune înfuriat că ‘dacă cineva se atinge de vreunul din ai mei, plec’.

Prin aceşti ‘ai mei’ se referea la jucători, tehnicieni, maseuri… Iar Grondona a profitat de ocazie. Mai ales că Maradona a cerut să rămână o mare parte din echipa tehnică, inclusiv Mancuso, pe care l-a considerat parte a sufletului său. În total şapte persoane. Dar nu a fost posibil şi a fost sfârşitul. Maradona a răspuns nu, iar Argentina a respirat uşurată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata