Mazi Mas, un restaurant „feminist” pentru integrarea imigrantelor

„Mazi Mas”, un local găzduit într-un teatru din sudul Londrei, se dorește un restaurant „feminist”: în bucătăria sa, șapte imigrante bucătărese gătesc din preparatele specifice țării lor, reușind astfel să își asigure un loc pe o piață a muncii altfel inaccesibilă, relatează AFP.

„Vrem să conferim putere femeilor invizibile peste tot în lume”, explică Roberta Siao, de 43 de ani, care conduce bucătăria restaurantului.

„În lipsa unui contract, a conexiunilor și a experienței„, brazilianca nu și-a putut găsi un loc de muncă în Marea Britanie, în pofida diplomelor și a experienței de lucru la o bancă din țara sa natală. După mai mulți ani petrecuți la domiciliu pentru creșterea fiului său, Roberta povestește că întâlnirea cu patroana restaurantului „Mazi Mas” a fost una decisivă.

De marți până sâmbătă, cei maxim 50 de clienți ai acestui „pop-up restaurant” (a cărui locație se schimbă regulat) pot degusta preparate din bucătăriile iraniană, etiopiană, braziliană, peruană, nicaraguană, senegaleză și turcă.

Numele de „Mazi Mas” provine de la expresia grecească tradițională „Elate na fate mazi mas”, care înseamnă „Veniți să mâncați cu noi”. Proprietara sa, Nikandre Köpcke, s-a inspirat din visul doicii sale grecoaice — rămas neîndeplinit din cauza opoziției soțului său — de a deschide o brutărie.

Lansat în 2012, „Mazi Mas” este găzduit gratuit începând cu această primăvară și până la sfârșitul lui 2015 de către teatrul Ovalhouse, la sud de Tamisa, după ce anterior se folosise de bucătăria unui alt teatru din Hackney (nord-est) iar mai înainte pregătise mâncare pentru petreceri private, inclusiv la Tate Modern, muzeul de artă contemporana din Londra.

Conceptul care stă la baza restaurantului poate fi exportat și în alte țări. Un „Mazi Mas” există deja la Sydney, iar altele pot fi deschise la Berlin, Leeds și Lyon, explică Mara Klein, responsabilă cu dezvoltarea restaurantului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: facebook.com/eatmazimas

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata