Medvedev despre declaraţiile lui Putin privind succesiunea puterii în Rusia

Presedintele rus Dmitri Medvedev nu exclude posibilitatea de a candida pentru un nou mandat prezidential in 2012, lucru care i-ar permite sa puna in practica programul de modernizare a tarii.

Totodata, liderul rus considera inoportuna revenirea la sistemul alegerii prin vot a guvernatorilor din regiuni, declarând ca un asemenea sistem nu este deloc democratic sau liberal si nu corespunde traditiilor Rusiei. Membrii clubului international de discutii politice “Valdai”, in cadrul caruia presedintele rus a facut toate aceste declaratii, converg in opinia ca anul acesta Medvedev arata “mai presedinte ca anul trecut”, relateaza cotidianul rus Kommersant.

Clubul de discutii “Valdai” a fost infiintat in 2004, la initiativa RIA Novosti, reunind experti si politologi rusi si straini. O data pe an, clubul organizeaza o conferinta cu presedintele in exercitiu al Rusiei.
Însa, anul trecut, clubul a decis sa nu piarda contactul nici cu Vladimir Putin, devenit premier. Tocmai intrevederea pe care actualul premier rus a avut-o vinerea trecuta cu membrii clubului a dat nastere intrigii principale si a alimentat interesul pentru intrevederea cu Medvedev, care s-a desfasurat martea aceasta, 15 septembrie.

Kommersant aminteste ca in timpul discutiei cu Putin politologul rus Nikolai Zlobin l-a intrebat pe premier daca intentioneaza sa concureze cu Medvedev in alegerile prezidentiale din 2012. Putin a raspuns direct: “La fel cum nu am concurat in 2008, nu vom concura nici in 2012. Ne vom intelege.

Noi doi ne intelegem, suntem oameni de acelasi sânge. Vom sta si ne vom intelege in functie de situatia concreta. Vom decide intre noi”, a spus premierul. Întrebarea daca Medvedev doreste sa ajunga la o intelegere cu Putin a chinuit trei zile opinia publica din Rusia si mai ales pe membrii clubului “Valdai”, continua Kommersant.

Ascultându-l pe Medvedev, care la inceputul intrevederii subliniase ca articolul sau “Rusia, inainte!” este “un conspect al discursului catre Adunarea Federala”, iar cuvântarea sa sustinuta in data de 14 septembrie, la Iaroslav, “o bucatica de strategie”, Zlobin s-a interesat daca presedintele este dispus sa-si asume raspunderea “pentru oamenii pe care ii reuneste in jurul articolului sau”.

Aceasta formulare, in subtextul careia se citea intrebarea daca Medvedev isi va realiza pâna la sfârsit programul de dezvoltare a tarii, pentru care ar fi necesar mai mult de 2 ani cât au ramas pâna la viitoarele alegeri prezidentiale, l-a amuzat pe Medvedev: “Credeam ca ma veti intreba cine este mai mare – Putin sau eu.

Dar m-ati intrebat intr-un mod mai precaut daca voi candida in 2012”. La intrebarea lui Zlobin, Medvedev a raspuns astfel: “Ca om mai mult sau mai putin consecvent, incerc sa-mi duc intentiile pâna la capat. Trebuie sa am un plan, insa referitor la propria persoana incerc sa nu fac previziuni”. Dupa aceasta, Medvedev a incercat sa atenueze nuanta evident nedemocratica a declaratiilor lui Putin (”ne vom intelege intre noi”).

“Aceasta nu inseamna ca noi facem tot felul de intelegeri privind viitorul, insa ca oameni responsabili trebuie sa ne consultam pe marginea unor probleme”, a explicat Medvedev, dupa care a spus esentialul: “În ceea ce priveste planurile mele, le voi formula, puteti sa nu va indoiti.

Soarta mea nu-mi este indiferenta. Era o perioada când nici nu intentionam sa candidez pentru presedintie, insa soarta a decis altfel si de aceea nu mai fac previziuni referitor la viitorul meu, nu exclud nicio posibilitate”. În acelasi timp, Medvedev nu a exclus nici faptul ca in 2012 presedintele Rusiei ar putea fi partinic: “Acest trend exista, el gaseste rezonanta la oameni”.

De asemenea, Medvedev a comentat si declaratia lui Putin privind faptul ca sunt doi “oameni de acelasi sânge”. “Referitor la apartenenta biologica voi incerca sa clarific in viitorul apropiat ce grupa de sânge are Putin si ce grupa am eu”, a glumit Medvedev, pentru a declara apoi serios ca are, intr-adevar, opinii compune cu Putin.

“Putin nu este doar un om din securitate, el nu s-a nascut in KGB. Putin a studiat la aceeasi facultate ca si mine, ceea ce este destul de mult, deoarece acest lucru formeaza un sistem de opinii comun”. Presedintele rus a declarat ca ii este usor sa discute cu premierul multe dintre probleme, cu toate ca recunoaste ca guvernul mai face si greseli: “Nu greseste doar cel care nu face nimic”.

În timpul duscutiilor avute cu membrii clubului “Valdai”, Medvedev a mai facut o declaratie importanta: asupra alegerilor pentru guvernatori nu se va reveni, deoarece actualul sistem de numire a acestora (de la Moscova) este unul absolut corect. Presedintele rus nu vede nimic democratic sau liberal in alegerea guvernatorilor, deoarece acest lucru nu ar corespunde traditiilor Rusiei si nivelului de dezvoltare a federalismului.

“Nu vad niciun motiv pentru care am renunta la acest sistem, nici astazi, nici peste 100 de ani”, a declarat Medvedev. Politologii s-au declarat multumiti de discutia cu Medvedev. Potrivit lui Zlobin, dupa un an de munca in calitate de presedinte al tarii, Medvedev “devine intr-adevar presedinte” si “arata ca un politician mai serios decât in urma cu un an”.
La rândul sau, directorul pentru programe privind Rusia si Eurasia din cadrul Societatii germane pentru politica externa, Alexander Rahr, a declarat: “Planul lui Putin se transforma treptat in planul lui Medvedev”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata