Mohamed bin Salman avertizează asupra escaladării crizei cu Iranul, dar preferă o soluție politică

 Prințul moştenitor al Arabiei Saudite a avertizat într-un interviu difuzat duminică că prețurile petrolului ar putea atinge „cifre neimaginabil de mari” dacă lumea nu se va uni pentru a descuraja Iranul, dar a spus că ar prefera o soluție politică decât una militară, potrivit Reuters.

Într-un interviu acordat postului CBC, în emisiunea „60 de minute”, Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, a negat, de asemenea, că a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în urmă cu aproape un an, dar a spus că în cele din urmă are „responsabilitatea deplină” în calitate de conducător al naţiunii sale.

În timp ce moartea lui Khashoggi a stârnit o agitaţie globală și a pătat reputația prințului moştenitor saudit, situaţia tensionată dintre administrația Trump şi Iran, marele adversar al Arabiei Saudite, a dominat recent politica SUA față de Riyad, în special după atacurile din 14 septembrie care au afectat industria petrolieră din Arabia Saudită.

„Dacă lumea nu întreprinde o acțiune puternică și fermă pentru a descuraja Iranul, vom vedea escaladări suplimentare care vor amenința interesele lumii”, a spus prinţul. „Rezervele de petrol vor fi perturbate, iar prețurile petrolului vor sari la nişte cifre inimaginabil de mari pe care nu le-am văzut în viața noastră.”

Prințul, într-un interviu realizat marți în Arabia Saudită, a declarat că este de acord cu secretarul de stat american, Mike Pompeo, care a spus că atacurile din 14 septembrie, care au deteriorat cea mai mare instalație de prelucrare a petrolului din lume și au afectat mai mult de 5% din aprovizionarea cu petrol la nivel global, au fost un act de război al Iranului.

Dar el a spus că preferă o rezoluție pașnică, deoarece un război între Arabia Saudită și Iran va duce la prăbușirea economiei globale.

Statele Unite, puterile europene și Arabia Saudită au acuzat Iranul de aceste atacuri. Teheranul a negat orice implicare. În schimb, gruparea rebelă yemenită hutti, susţinută de Iran, a revendicat atacurile.

„Soluția politică și pașnică este mult mai bună decât cea militară”, a spus el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata