NATO avertizează că îşi va reconsidera cooperarea cu Ucraina, în cazul în care armata va interveni împotriva protestatarilor

25

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a ameninţat miercuri Ucraina că va pune în discuţie cooperarea cu această ţară în cazul în care armata va interveni împotriva protestatarilor opoziţiei, informează France Presse.

‘Fac apel către guvernul ucrainean pentru a evita orice nouă violenţă’, declară un comunicat al secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, după confruntările şi asaltul poliţiei împotriva manifestanţilor din centrul Kievului, acţiuni soldate cu cel puţin 26 de morţi marţi.

Avertismentul din partea NATO intervine în contextul în care preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a înlocuit miercuri pe şeful Statului Major, comandantul armatei, care afirmase anterior că ‘nimeni nu are dreptul să folosească forţele armate pentru a restrânge drepturile cetăţenilor’.

Astfel, preşedintele l-a numit pe amiralul Iuri Ilin în funcţia de şef al Statului Major şi comandant al armatei, în locul lui Volodimir Zamana, potrivit textului unui decret publicat pe site-ul preşedinţiei.

Numirea s-a produs odată cu lansarea unei operaţiuni ‘antiteroriste’ care acordă puteri extinse militarilor.

‘În cazul în care armata intervine împotriva opoziţiei, legăturile Ucrainei cu NATO vor fi grav afectate’, a avertizat dl. Rasmussen.

Relaţiile dintre NATO şi Ucraina au fost lansate oficial în 1991, când Ucraina a devenit membră a Consiliului de cooperare nord-atlantic (redenumit „Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic”, în 1997), imediat după obţinerea independenţei în momentul destrămării URSS.

În 1994, Ucraina a fost prima ţară din Comunitatea Statelor Independente (CSI) care a aderat la Parteneriatul pentru Pace (PPP), lansat în special cu Rusia şi fostele republici sovietice.

În anii ’90, ţara a sprijinit operaţiunile de menţinere a păcii conduse de NATO în Balcani.

O cartă pentru un parteneriat specific a fost semnat în 1997 între NATO şi Ucraina.

În aprilie 2008, la summitul NATO de la Bucureşti, liderii ţărilor aliate au convenit că Ucraina are vocaţia să devină membră a NATO.

Dar, în 2010, guvernul noului preşedinte ales Viktor Ianukovici a declarat că nu urmăreşte pentru moment obiectivul aderării la NATO, exprimându-se în acelaşi timp pentru menţinerea nivelului actual de cooperare cu Alianţa.

În 2012, preşedintele Ianukovici a participat la summit-ul NATO de la Chicago. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata