O aşezare veche de 7.000 de ani a fost descoperită în estul Ierusalimului

29

Urme de locuire vechi de 7.000 de ani au fost descoperite în zona oraşului Ierusalim din Israel în urma unei excavaţii la infrastructură făcute în zona arabă a oraşului, informează agenţia de presă DPA.

O aşezare din al cincilea mileniu înaintea erei moderne a fost găsită în urma operaţiunii de excavare, a declarat Autoritatea pentru Antichităţi din Israel. Printre altele, au fost descoperite ruinele a doua locuinţe în timp ce se excava o zonă de drum din Shu’afat, cartier din Ierusalimul de Est.

„Am găsit mai multe obiecte”, a declarat Ronit Lupo, directorul autorităţii citate care a precizat că toate sunt tipice epocii cuprului. Pe parcursul acestei epoci, oamenii au început să folosească pentru prima dată unelte realizate din cupru (‘chalcos’, în limba greacă) în timp ce au continuat să utilizeze şi unelte din piatră (‘lithos’, în limba greacă), de unde şi numele hibrid dat perioadei de către istorici: calcolitic.

Seceri pentru recoltarea culturilor agricole, dălţi, topoare lustruite, ceramică, un bol de bazalt, chiar şi un şirag de mărgele realizat dintr-o piatră semipreţioasă numită ‘carneol’, s-au numărat printre obiectele descoperite. De asemenea, au fost găsite şi câteva oase de ovine sau caprine şi, posibil, de bovine, care vor fi analizate într-un laborator.

Cu toate că în ultimii ani au mai fost găsite în zonă şi alte câteva urme de aşezări calcolitice, astfel de descoperiri sunt considerate de specialişti ca fiind extrem de rare.

„Acum, pentru prima dată, am descoperit rămăşiţe semnificative din urmă cu 7.000 de ani „, se spune într-o declaraţie a Autorităţii pentru Antichităţi din Israel care consideră descoperirea drept o „contribuiţie extrem de seminificativă” la cercetările cu privire la istoria oraşului Ierusalim, mai notează agenţia DPA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News