O diplomă valorează 18 ani de viaţă în plus

Potrivit concluziei şocante a studiului Tackling Health Inequalities in Belgium „(TAHIB), o femeie care are 25 de ani, nu suferă de vreo boală cronică şi este posesoare a unei diplome de învăţământ superior, trăieşte cu 18 ani mai mult decât o femeie de aceeaşi vârstă, dar fără nicio calificare, scrie ziarul La Libre Belgique.

Studiul scoate în evidenţă faptul că inegalităţile de sănătate între categoriile sociale s-au adâncit în mod semnificativ în ultimii ani. Reiese din acest studiu că cele mai înalte clase sociale au profitat mai mult decât celelalte de progresele realizate. Şi în timp de clasele de mijloc au progresat şi ele – deşi mai puţin rapid – în ceea ce priveşte calitatea vieţii, se pare că acele categorii cel mai puţin favorizate şi/sau calificate au stagnat atunci când nu au regresat în mod radical.

Pentru mai multe categorii sociale, se constată deci că numărul de ani trăiţi în bunăstare a scăzut în cursul ultimului deceniu. Potrivit studiului, persoana care nu a urmat nicio formă de învăţământ moare, în medie, cu 7,5 ani mai devreme decât una foarte instruită; o persoană care are un nivel mediu de educaţie trăieşte în medie mai puţin cu 2,5 ani decât una care a urmat o formă de învăţământ superior.

Pe baza diferitelor studii pe această temă, cercetătorii vor formula recomandări politice, care vor fi făcute publice în luna septembrie. În pofida eforturilor reale depuse în ultimii ani de către autorităţi, ‘trebuie depistate cauzele acestor inegalităţi şi acest lucru necesită adoptarea de măsuri în alte sectoare publice, precum sectorul social, mediul de viaţă şi învăţământuľ, potrivit cercetătorilor.

‘Diferenţa nu îi afectează numai pe cei mai calificaţi în raport cu cei mai puţin calificaţi, conform studiului, ci întreaga scară socială: creşterea speranţei de viaţă urmăreşte în mod gradual scara socială. Astfel, cei care sunt foarte calificaţi beneficiază de o creştere a speranţei lor de viaţă mai mare decât cei care sunt mai puţin instruiţi (la aceştia din urmă, speranţa de viaţă progresează foarte puţin, chiar regresează la unii).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata