O invenţie pe zi: Baletul

22

Cuvântul balet provine de la cuvântul latin ballare, care nu se referă la un anumit tip de dans, doar la cuvântul general ”dansezi”. De-a lungul mai multor secole, cuvântul ”balet” a fost preluat în limba franceză, pornind de la rădăcina latină și a devenit un cuvânt în limba engleză ca un împrumut din limba franceză. Istoria baletului este lungă și complexă.

Francezii și rușii au făcut baletul să fie cum este astăzi. Un dans de performanță artistică a evoluat într-o profesie în Franța și Rusia, a fost adus în America de George Balanchine, care a emigrat din Rusia și a devenit primul director artistic al New York City Ballet. Cu sute de ani înainte de ”Frumoasa Adormită” și ”Spărgătorul de nuci”, au fost compuse și coregrafiile.

În secolul al XV-lea baletul a început la curțile regale din Italia. Avea foarte puțină coregrafie și era fără balerine, plin de actori de sex masculin (chiar și în roluri de sex feminin). Această tradiție a continuat timp de secole.

Din Italia, baletul a călătorit spre nord, în Franța, unde a continuat ca o formă de artă la curțile regale. În timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, baletul a devenit mai răspândit, deoarece regele s-a bucurat de spectacolele de dans atât de mult încât a înființat prima academie de balet de la Paris, în 1661. Din acel moment baletul a devenit profesionist. Dansatorii erau, în comparație cu standardele de azi, nu foarte talentați din punct de vedere tehnic, accentul nu a fost pus pe coregrafie și tehnică, ci mai degrabă pe efectuarea mișcărilor pentru a încânta publicul (deși regele era, în general, cel mai important membru al audienței).

Baletul s-a dezvoltat și s-a schimbat de-a lungul secolelor, în Franța, și a primit măreția finală în Rusia, în primii ani ai secolului XX. Baletul a devenit în cele din urmă o tehnică artistică disciplinată așa cum suntem familiarizați cu el astăzi. Guvernul din Rusia a început să urmărească cu strictețe nu numai spectacolele din țară, dar și modul în care toate școlile din Rusia (nu doar cele de balet) își educau elevii. Baletul rus a influențat puternic baletul american, deoarece George Balanchine a adus talentul și experiența din Rusia la New York în 1934, după mai mulți ani petrecuți în Franța.

Fiecare etapă de dezvoltare, de la primele spectacole improvizate în instanțele italiene și franceze pentru supravegherea strictă a autorităților guvernamentale asupra școlii de balet din Rusia, toate aceste elemente au adus baletul la performanță și forma de astăzi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata