Oamenii chefuiesc de peste 12.000 de ani

27

Indici despre desfăşurarea unui festin vechi de 12.000 de ani, adică înainte de apariţia agriculturii, au fost descoperiţi într-un mormânt în Galileea (în nord-estul Israelului), relevă o publicaţie ştiinţifică luni (30 august 2010) în SUA, potrivit AFP.

Până în prezent, cercetătorii presupuneau existenţa festinurilor înainte de perioada neoliticului, care a început în urmă cu 11.500 de ani, dar nu exista nicio probă, afirmă Natalie Munro de la Universitatea din Connecticut (nord-estul SUA), principală autoare a acestui studiu apărut în Analele Academiei Naţionale Americane a Ştiinţelor (PNAS) în 30 august.

„Această descoperire reprezintă prima probă solidă care confirmă ipoteza potrivit căreia festinurile în grup existau deja şi poate destul de frecvent la începutul perioadei de tranziţie spre apariţia agriculturii”, adaugă ea.

Termenul „neolitic” semnifică epoca pietrei cioplite, care a succedat epocii de piatră sau paleolitice. Perioada neolitică, terminată cu 3.500 ani î.C., este perioada în care oamenii au trecut de la starea de vânători la cea de agricultori şi păstori.

Natalie Munro şi colegul său Leore Grosman, de la Hebrew University din Ierusalim, au descoperit resturile a cel puţin 71 de broaşte ţestoase şi ale altor trei animale sălbatice, densitate neobişnuită pentru această perioadă, în două gropi săpate în special pentru aceasta. Carpacele ţestoaselor şi osemintele celorlalte animale prezentau indici că fuseseră tăiate în bucăţi şi fripte pentru consum uman.

O groapă fusese săpată în cadrul unui ritual de înmormântare umană, iar cealaltă cu scopul unui festin, potrivit cercetătorilor. În prima, carapacele ţestoaselor erau dispuse dedesubtul, în jurul şi deasupra rămăşiţelor unei bătrâne îngropate potrivit unor rituri, ceea ce atrage presupunerea că festinul a fost organizat cu ocazia acestor funeralii.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News