Obama: G-20 va întruchipa structura economică a viitorului, şi nu G-8

Preşedintele american Barack Obama a afirmat, într-un interviu acordat postului de televiziune „Rossia”, că, în viitor, problemele economiei mondiale vor fi decise în formatul G-20, şi nu G-8.

„În opinia mea, va fi o perioadă de tranziţie, dar G-20 va întruchipa structura economică a viitorului”, a spus Barack Obama, precizând că „momentul-cheie îl reprezintă gradul de integrare al tuturor economiilor”.

„Iată de ce SUA promovează activ ideea importanţei unui asemenea format ca G-20”, a adăugat liderul american.

„Trebuie să recunoaştem că ţări cum ar fi China, Brazilia, Indonezia, Africa de Sud, toate aceste state care, în mod tradiţional, erau considerate ‘periferice’, lăsate de-o parte la adoptarea deciziilor economice, astăzi se află în centru. Toate sunt state cu economii naţionale mari, iar evenimentele care se întâmplă acolo ne vor influenţa, la fel cum evenimentele din Moscova sau New York vor avea influenţă asupra lor”, a dat asigurări Barack Obama.

Vorbind de economia mondială, el şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia din Europa, dar s-a declarat convins că europenii „analizează cu seriozitate starea în care se află”.

Grecia întreprinde măsuri foarte serioase. Cel puţin au propus un plan de măsuri foarte serioase. Dacă vom putea stabiliza situaţia în Europa, acest lucru va fi benefic atât pentru SUA, cât şi pentru Rusia„, a adăugat Barack Obama.

Totodată, el s-a declarat mulţumit de modul în care se reface economia americană după criza financiară globală. „Economia americană se revigorează încet, dar se revigorează. De fapt, are un ritm cum nu speram să aibă cu un an în urmă, când eram de părere că, pentru stabilizare, va fi nevoie de mai mult timp”, a ţinut să precizeze Obama.

În statele din componenţa G-20 locuiesc două treimi din populaţia globului, având o pondere de 85% din PIB-ul mondial şi 80% din comerţul mondial.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata