OMS, somată să fie mai transparentă

In timp ce lupta împotriva virusului H1N1 a dominat dezbaterile din 2009, a 63-a Adunare generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care are loc la Geneva, se concentrează asupra monitorizării Obiectivelor de dezvoltare ale Mileniului (ODM).

Cu toate acestea, umbra virusului H1N1 continuă să planeze, împreună cu foarte multe semne de întrebare, scrie ziarul elveţian Le Temps. Potrivit lui Paul Flynn, parlamentarul britanic care conduce comisia de anchetă a Consiliului Europei pe acest subiect, ‘multe ţări au cheltuit sume enorme pentru a cumpăra antivirale ş i vaccinuri, care nu au fost şi nu vor fi niciodată utilizate’.

Numai Elveţia a cheltuit 83 de milioane de franci şi din 10 milioane de doze produse doar 1,3 milioane au fost folosite. Flynn şi alţii acuză OMS că a dramatizat excesiv situaţia şi a cedat presiunilor grupurilor farmaceutice.
Dar pentru Margaret Chan, director general al OMS, este vorba doar de ‘o simplă chestiune de noroc’. În discursul său inaugural, ea a afirmat: ‘Vaccinurile s-au dovedit foarte fiabile, cu efecte reduse. Dacă situaţia a fost mai puţin gravă decât s-a prevăzut, OMS este gata să răspundă criticilor privind gestionarea sănătăţii publice.’

‘Statele din Nord îşi protejează înainte de toate brevetele depuse de industriile lor’, subliniază Patrick Durisch, responsabil cu programul pentru sănătate al asociaţiei ‘Declaraţia de la Berna’.
‘Planul de acţiune al OMS pentru relansarea cercetării şi dezvoltării Nordului în favoarea bolilor care afectează ţările din Sud, adoptat în 2008, nu este încă operaţional din cauza lipsei de finanţare şi a lipsei de transparenţă a experţilor săi, acuzaţi de complicitate cu trusturile farmaceutice.’

Există o multitudine de boli care sunt neglijate, precum maladia denumită leishmanioza, boala somnului, denga, şi care afectează peste un miliard de persoane, mai ales în Sud, deoarece ‘nu reprezintă o piaţă rentabilă pentru grupurile farmaceutice’, afirmă Patrick Durisch.
În timp ce Elveţia se arată generoasă cu cercetarea şi dezvoltarea în general – în 2010, Roche şi Novartis se situează pe locurile 2 şi 3 la nivel mondial în industria farmaceutică, potrivit unui studiu al Pharmactua -, Confederaţia alocă numai 3 milioane de franci pe an, în medie, pentru maladiile neglijate.

Din toate bătăliile importante pentru sănătate, aceea a contrafacerii este cu siguranţă cea mai emblematică acum. OMS a înăsprit restricţiile în materie de imitaţii, în domeniul producţiei şi exportului de medicamente generice.
Fabricate adesea în India, puţin costisitoare, ele sunt totuşi folosite de majoritatea bolnavilor din Sud.
În acest sens, membrii societăţii civile şi ai ONG-urilor speră că această conferinţă va avea ca rezultat o rezoluţie pentru un proces mai transparent al OMS în ceea ce priveşte mecanismele de finanţare şi criteriile de selecţie a experţilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata