Operaţiunea “White Christmas” a Ligii Nordului

7

Consiliul local al orasului italian din nord, Coccaglio, un fief al partidului xenofob Liga Nordului, viseaza la un “White Christmas” anul acesta. Cântecul sentimental al lui Bing Crosby nu are insa nicio legatura cu planurile administratiei. Oficialii locali, membri ai Ligii Nordului, au in vedere o “epurare” etnica sezoniera a orasului lor.

Ei lanseaza un demers aprobat oficial, de identificare si expulzare a cât mai multor neeuropeni, inainte de Craciun, informeaza ziarul britanic The Independent. Operatiunea “White Christmas”, cum a fost numita, prevede convocarea de catre autoritati a celor aproximativ 400 de extracomunitari ai orasului Coccaglio, de acum si pâna la 25 decembrie, in vederea verificarii documentelor lor.

Extracomunitarilor ale caror permise de sedere se constata ca au expirat cu sase luni inainte sau mai mult, si care nu pot dovedi ca au incercat sa le reinnoiasca, li se va arata usa. Primarul orasului, membru al Ligii Nordului, Franco Claretti, a ordonat acest demers dupa ce a primit noi prerogative ce ii dau dreptul sa controleze statutul de rezident al tuturor strainilor din orasul care are o populatie totala de aproximativ 8.500 de locuitori.

Membrul Ligii Nodului Claudio Abiendi, consilierul care se ocupa de siguranta publica a orasului ce se afla la o distanta de o ora cu masina, la est de Milano, a declarat ca pâna acum 50% dintre cei verificati nu au permisiunea de a se afla in Italia. Comentând perioada operatiunii, el a declarat pentru La Repubblica: “Pentru mine Craciunul nu este vacanta ospitalitatii, ci mai degraba a traditiei crestine si a identitatii noastre”.

Opozitia locala, condusa de Luigi Lotto, care pâna in luna iunie 2009 a fost primarul de centru-stânga al orasului, a atacat acest proiect drept propaganda destinata sa alimenteze temerile oamenilor: “Am lasat orasul unit, fara probleme privind integrarea”, a afirmat el. Primarul Claretti a negat ca “epurarea” a fost determinata de probleme legate de legea si ordinea din oras. “Nu exista nicio criminalitate aici”, a spus el, precizând: “Vrem pur si simplu sa facem curatenie”.

Potrivit unor oficiali, primarii unor fiefuri ale Ligii Nordului, precum Castelcovati si Castrezzato, au adoptat politici similare. Liga Nordului, aminteste The Independent, este un membru influent al coalitiei aflate la guvernare a lui Silvio Berlusconi, si a beneficiat de o crestere a sprijinului la ultimele alegeri. Liderul impetuos al formatiunii, Umberto Bossi, a fost mult timp unul din confidentii lui Berlusconi, precizeaza in final ziarul britanic.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News