Papa Francisc în Turcia: Este fundamental ca musulmanii, evreii şi creştinii să aibă aceleaşi drepturi

Papa Francisc a pledat vineri, 28 noiembrie, în prima zi a vizitei sale în Turcia, pentru libertate religioasă, subliniind că este fundamental ca toți cetățenii, indiferent de religie, să aibă aceleași drepturi, informează AFP.

‘Este fundamental ca cetățenii musulmani, evrei și creștini să se bucure de aceleași drepturi și să aibe aceleași îndatoriri’, a declarat Papa Francisc într-un discurs pronunțat la Ankara în fața președintelui islamist conservator Recep Tayyip Erdogan și a guvernului turc.

Suveranul Pontif a cerut Orientului Mijlociu și Turciei în mod special să fie deschise către ‘dialog intercultural și interreligios’ pentru ‘a interzice orice formă de fundamentalism și terorism’. El a salutat totodată ‘eforturile generoase’ ale Turciei de a-i găzdui pe refugiații din Siria și Irak, estimând că întreaga comunitate internațională are ‘obligația morală’ de a o sprijini.

Papa Francisc a estimat că dialogul între religii poate contribui la contracararea ‘fundamentalismului’ și a ‘terorismului’ în Orientul Mijlociu, în special în Irak și Siria.

Suveranul Pontif a adăugat că Turcia trebuie să fie, prin istoria sa, un exemplu pentru a promova o ‘întâlnire a civilizațiilor’. Turcia are vocația de a fi ‘un pod natural între două continente și între expresii culturale diferite’, a subliniat el.

La rândul său, președintele turc Erdogan și-a exprimat în prezența Papei Francisc îngrijorarea față de creșterea ‘gravă și rapidă’ a islamofobiei, cerând creștinilor și musulmanilor să lupte împreună pentru a opri această tendință.

‘Între lumea musulmană și cea creștină se dezvoltă prejudecăți. Islamofobia crește în mod grav și rapid. Trebuie să acționăm împreună împotriva amenințărilor care planează asupra planetei noastre: intoleranța, rasismul și discriminarea’, a mai spus Erdogan. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata