Participanţii la proiectul Nabucco cer un leadership mai puternic din partea Bruxelles-ului

Participanţii şi alte ţări implicate în proiectul gazoductului Nabucco şi-au exprimat îngrijorarea în privinţa aparentei stagnări a proiectului şi au cerut consultări urgente pentru a-l revitaliza, notează analistul Vladimir Socor în paginile publicaţiei Eurasia Daily Monitor.

Timpul trece pur şi simplu pentru Nabucco, în absenţa unui mecanism de coordonare între ţările furnizoare, statele de tranzit şi beneficiarele proiectului şi a unui leadership ferm din partea Bruxelles-ului în perioada de tranziţie de la o Comisie la alta. De asemenea, perioada de tranziţie şi propriile probleme ale Washingtonului au limitat abilitatea Statelor Unite de a sprijini Nabucco să iasă din impas.

Recent, problemele politice s-au adăugat complicaţiilor existente în proiectul Nabucco. Una dintre aceste probleme, recunoscută în mod clar de participanţii la proiect şi de alţi observatori europeni, dar subestimată de Washington, este înstrăinarea politică a Azerbaidjanului, în urma politicilor americane faţă de conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia.
Aceste politici, prin rezultatele, dacă nu prin intenţia lor, au ajuns să îndepărteze Turcia de Azerbaidjan, consolidând în acelaşi timp poziţia Rusiei şi Armeniei în negocierile privind conflictul din Nagorno-Karabah.

Preşedintele azer Ilham Aliev a amintit presei internaţionale în timpul summitului economic de la Davos, de săptămâna trecută, că Gazprom s-a oferit să cumpere tot gazul destinat către export al Azerbaidjanului la nivelul preţurilor europene.
‘Dacă Nabucco continuă să fie amânat, vom vinde într¬adevăr mai mult gaz către Gazprom’, pe linie cu politica azeră de diversificare a exporturilor. Între timp, decizia de a investi 20 de miliarde de euro pentru faza a doua a proiectului Shah Deniz (sursa primului stadiu al Nabucco) rămâne suspendată, dat fiind incertitudinea persistentă în privinţa gazoductului Nabucco, a observat Aliev.

Baku continuă să îşi dorească să vadă că proiectul Nabucco avansează şi aşteaptă un leadership din partea UF în această privinţă, după cum le-a precizat Aliev directorilor de la compania germană RWE (una dintre părţile interesate din cadrul proiectului Nabucco), pe marginea remarcilor sale de la Davos.
Pe de altă parte, premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său bulgar Boiko Borisov cer la rândul lor UE să joace un rol mai activ în demararea proiectului. De altfel, Borisov a promis ajutorul Bulgariei pentru a se avansa în privinţa proiectului.

De asemenea, la 18 ianuarie, preşedintele român Traian Basescu a cerut o susţinere mai activă din partea UE pentru proiectul Nabucco, la întâlnirea cu noul preşedinte ale Consiliului European, Herman van Rompuy, la Bruxelles. La rândul său, guvernul de la Budapesta şi compania privată MOL (unul dintre participanţii privaţi din cadrul consorţiului Nabucco) aşteaptă şi ei un rol mai activ din partea comisarului european pentru energie.

Letonul Andris Piebalgs, aflat la final de mandat, este un susţinător fervent al Nabucco şi al Coridorului Sudic, dar a primit puţin sprijin din partea statelor occidentale mari şi influente. Într-una din ultimele acţiuni din mandatul său, Piebalgs a semnat, la 18 ianuarie, un memorandum de înţelegere în privinţa unui parteneriat energetic între UE şi guvernul central din Irak. Piebalgs a descris Irakul ca un element important în strategia UE de diversificare a surselor sale de energie.

Comisia Europeană este în principal interesată de gazul irakian din regiunea administrată de kurzi, pentru Nabucco şi pentru proiectele legate de Coridorul Sudic. Participanţii la Nabucco se aşteaptă în cele din urmă la 5 până 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an din nordul Irakui, via Turcia, spre Europa. Unele voci din sectorul energetic par să presupună că gazul irakian va reduce într-o anumită măsură importanţa vitală a gazului azer pentru Nabucco.

Această opinie, crede Socor, ar putea reflecta frustrarea în legătură cu impasul dintre Ankara şi Baku şi o anumită indiferenţă faţă de cine e responsabil. Cu toate acestea, pentru ca gazul nord-irakian să curgă prin gazoduct, trebuie îndeplinite precondiţii dificile. În aceste condiţii, gazul azer rămâne crucial pentru Nabucco, cel puţin în primul stadiu, în timp ce gazul turkmen, via Azerbaidjan, rămâne la fel de vital pentru al doilea stadiu al Nabucco şi pentru întregul Coridor Sudic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata