PC britanic si ODS ceh divorteaza de PPE

 
În Parlamentul European se prefigureaza un divort : Partidul Conservator britanic se pregateste sa paraseasca Partidul Popular European (PPE). Informatia a fost confirmata dupa intrevederea recenta dintre responsabilul cu politica externa al partidului, William Hague, si liderul grupului PPE, Joseph Daul.
Liderul tories, David Cameron, a  vorbit deja  cu claritate  despre acest divort  inca  din campania electorala din 2005, scrie ziarul italian LOpinione.
 
Înaintea lui, chiar si istoricul lider conservator Margaret Thatcher a scris fara echivoc in autobiografia sa Anii mei in Downing Street cât de incompatibil este conservatorismul britanic cu ideologia democrat – crestina dominanta in PPE.
 
Democrat-crestinii constituiau pentru doamna de fier o problema similara si perfect simetrica cu cea a socialismului: etatism in economie, proiectul unui stat unic european, concesii facute adversarilor internationali ai Occidentului –  toate  acestea  fiind  teme  inscrise  pe  agenda  democrat-crestina, incompatibile cu programul tories.
 
De aici se  naste incompatibilitatea  dintre  conservatori si colegii lor  europeni democratcrestini. Urgenta divortului s-a prefigurat in 2005, in urma respingerii proiectului de Constitutie Europeana in referendumul din Franta si Olanda. Ea s -a intarit dupa  initierea dezbaterii privind Tratatul de la Lisabona, care de fapt calchiaza textul respins in 2005, potrivit L'Opinione. Dupa anuntul facut dupa intrevederea dintre William Hague si Joseph Daul, nu se cunoaste inca data oficiala a despartirii dintre PPE si conservatorii britanici.
 
Este posibil ca ea sa survina in iunie, dupa alegerile pentru Parlamentul European. Nu se stie nici care va fi viitorul grupului de europarlamentari tories (in prezent 27, cel mai numeros grup britanic). Intentia este aceea de a forma un grup total nou cu partide eurosceptice si liberale din Europa de Est. Primul care va fi recrutat este Partidul Civic Democrat (ODS) din Cehia, condus de premierul Mirek Topolanek, aceeasi formatiune din care face parte si presedintele Vaclav Klaus.
 
ODS si-a anuntat secesiunea de PPE in aceeasi zi cu conservatorii britanici.Nu imi pot imagina ramânerea ODS in PPE dupa alegeri, a afirmat Jan Zahrandil, liderul grupului partidului ceh. PPE este controlat mai ales de partide democrat-crestine al caror program este prea diferit de cel liberal-conservator in care credem, a mai precizat el.
 
Un alt candidat la noul grup este cu siguranta, potrivit ziarului L'Opinione, Partidul Lege si Justitie din Polonia, care s-a remarcat in ultimii ani pentru bataliile sale eurosceptice. Tratativele pentru participarea sa la noua initiativa politica sunt inca deschise. Care vor fi urmatorii care se vor imbarca? Pentru a forma un nou grup este nevoie de aderarea a minimum 25 de europarlamentari din cel putin 7 tari.
 
Oare ar putea contribui si vreo formatiune din Italia?, se intreaba ziarul. În aceasta tara nu exista insa formatiuni politice care sa fie in acelasi timp liberale si eurosceptice, poate cu exceptia Ligii Nordului nu foarte liberala, dar suficient de eurosceptica.
Cu toate acestea, respingerea euro centralismului este tot mai puternica, asa cum arata ultimele date ale Eurobarometrului: 53% dintre italieni nu au incredere in Europa. O mare masa de manevra lipsita de adevarati reprezentanti, crede L'Opinione. Poate  ca  primul  raspuns  va  veni  de  la  Londra  si  de  la  Praga,  conchide  ziarul italian.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata