Pentru întreprinderile occidentale, piaţa rusă rămâne riscantă

Justiţia germană şi „jandarmul american” al pieţelor, Securities and Exchange Commission (SEC), organism federal american de reglementare şi control al pieţelor financiare, au deschis o anchetă referitoare la o presupusă mită pe care constructorul informatic Hewlett-Packard (HP) ar fi vărsat-o în Rusia. Acest lucru confirmă faptul că autorităţile occidentale au hotărât să se intereseze de aproape de modul în care sunt încheiate contractele cu clienţii ruşi.

Întreprinderile străine au fost prevenite: cel mai mare risc atunci când operează în Rusia este acela de a afecta imaginea acesteia şi de a fi date în judecată, scrie Le Monde.

Procuratura germană îi bănuieşte pe câţiva foşti responsabili ai HP de a fi dat o mită de 8 milioane de euro. Ironia afacerii este că ea vizează un contract de 35 de milioane de euro semnat cu serviciile procurorului general al Rusiei a cărui misiune constă tocmai în combaterea corupţiei.

Este a treia oară în două luni când se vorbeşte de corupţie în cazul unei multinaţionale occidentale. În februarie, distribuitorul suedez IKEA a recunoscut că l-a concediat pe cel care se ocupa de activităţile cu Rusia deoarece a închis ochii în faţa unor asemenea practici.

În cursul acestei luni, Daimler a trebuit să plătească 185 de milioane de dolari (137 milioane de euro) pentru a închide un proces intentat de Ministerul american al Justiţiei: constructorul german era acuzat că a încălcat legislaţia anticorupţie americană în unele ţări, printre care Rusia.

Faptul că Rusia este cangrenată de corupţie nu este ceva nou. Ţara ocupă primele locuri în clasamentele internaţionale privind acest subiect. Dar până acum puţine societăţi occidentale au fost incriminate.

Dacă dosarele legate de comisioane oculte nu ar fi instrumentate decât de justiţia rusă, şansele de rezolvare ar fi destul de mici: evoluţiile recente confirmă că aceste instanţe sunt şi ele atinse de corupţie, subliniază Le Monde. Noutatea este că întreprinderile străine instalate în Rusia trebuie acum să ţină seama şi de vigilenţa autorităţilor din propria lor ţară.

Cazul HP se înscrie în seria unor scandaluri care au implicat în ultimii ani societăţi germane şi au determinat Berlinul să ridice tonul. Ministerul american al Justiţiei şi biroul britanic de combatere a criminalităţii financiare s-au mobilizat şi ele.

Intervenţia lor nu va fi cu siguranţă suficientă pentru a eradica nişte obiceiuri aşa de bine ancorate în ţări precum Rusia, dar măreşte riscurile la care se expun întreprinderile occidentale care se aventurează acolo. Probabil că cele mai multe dintre ele se întreabă dacă mai merită să se instaleze pe piaţa rusă, relevă în final Le Monde.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata