Persoanele fără adăpost din România au şansa de a reintra pe piaţa muncii reciclând computere

Într-o Românie afectată de unul din cele mai profunde niveluri de recesiune economică din UE şi de o rată mare a şomajului, organizaţia non-profit ‘Ateliere fără frontiere’ este una dintre puţinele organizaţii care oferă persoanelor fără adăpost şi cu puţine mijloace materiale posibilitatea de a se întoarce pe piaţa muncii, relatează AFP.

Cu sediul într-un fost complex industrial gigant al erei comuniste, acum dezafectat, de la marginea capitalei Bucureşti, ‘Ateliere fără frontiere’ derulează un proiect care le permite persoanelor aflate la marginea societăţii să recicleze computere şi să fabrice pungi ecologice din bumbac pentru a reintra pe piaţa muncii.

Computerele folosite oferite de multinaţionale cum ar fi Apa Nova sau de ambasade sunt reparate de cei care lucrează la ONG, şi apoi donate comunităţilor locale şi şcolilor din România, o ţară unde se menţin discrepanţe importante între zonele urbane şi zonele rurale, notează AFP. Părţile care nu pot fi refolosite sunt puse separat şi vândute unor firme de reciclare specializate, un tip de schimb comercial încă nou pentru zona balcanică.

Pungile din bumbac confecţionate sub supervizarea ONG-ului ‘Viitor plus’ sunt cumpărate fie de magazinele care vând cosmetice din ingrediente naturale, fie de firme cum ar fi Royal Bank of Scotland sau Royal Canin, atunci când organizează seminarii. România, aminteşte AFP, a fost lovită anul trecut de una din cele mai puternice recesiuni din Europa.

Economia s-a contractat cu 7,1 procente în 2009 şi se prognozează că va stagna sau chiar că se va contracta din nou în acest an. În ceea ce priveşte şomajul, acesta s-a dublat aproape, de la 4,4 procente la sfârşitul lui 2008 la 8,07 procente în luna aprilie a acestui an.
Cele aproximativ 20 de persoane care au intrat pe parcursul anului trecut în programul derulat ‘Ateliere fără frontiere’ au fost angajate să lucreze opt ore pe zi, cu salariul de aproximativ 150 de euro pe lună, puţin mai mult decât salariul minim din România.

De asemenea, celor incluşi în programul ONG-ului li se asigură abonament lunar gratuit pe transportul în comun, servirea mesei la o cantină şi asistenţă în ceea ce priveşte găsirea unei locuinţe.
Una dintre persoanele care a beneficiat de acest program este Doru Ipeghian, un fost jucător de hochei, care a fugit cu părinţii în SUA la 17 ani pentru a scăpa de dictatura lui Nicolae Ceauşescu.

Ipeghian a lucrat ca frizer în Boston timp de 40 de ani, însă la un moment dat a devenit dependent de droguri şi a fost închis. Soţia sa a cerut divorţul, iar Doru, care nu deţinea cetăţenie americană, a fost deportat în România, unde nu mai avea nici prieteni, nici familie.
Aici, Doru a fost nevoit să trăiască pe străzi, pânâ când, în 2009, a descoperit organizaţia ‘Ateliere fără frontiere’, aflată atunci la începuturi. Bărbatul a beneficiat de ajutorul oferit de ONG, iar săptămâna trecută a semnat un contract stabil cu curăţătoria ecologică de maşini Sineo din Bucureşti.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata