Petrolul crește până la maximul de 14 luni, deoarece OPEC + extinde reducerile de producție în aprilie

Prețurile petrolului au crescut cu peste 1 dolar pe baril vineri, atingând cele mai ridicate niveluri din ultimele 14 luni, după ce OPEC și aliații săi au convenit să nu mărească oferta în aprilie, deoarece așteaptă o recuperare mai substanțială a cererii pe fondul pandemiei de coronavirus.
Viitorul brut Brent pentru luna mai a crescut până la 68 de dolari pe baril vineri, un nivel care nu s-a mai văzut de la 8 ianuarie 2020. Contractul a crescut cu 1,09 dolari, sau 1,6%, până la 67,83 dolari pe baril și a fost pe drumul cel bun pentru un câștig de aproape 3% în săptămână.

Futururile brute din West Texas Intermediate (WTI) au urcat 93 de cenți, sau 1,5%, până la 64,76 dolari pe baril, după ce au atins un maxim de 64,94 dolari mai devreme în sesiune.

Ambele contracte au crescut mai mult de 4% joi, după ce Organizația țărilor exportatoare de petrol și aliații, denumiți împreună OPEC +, au extins bordurile producției de petrol în aprilie, acordând mici scutiri Rusiei și Kazahstanului.

„OPEC + a menținut producția constantă, indicând că dorește să adopte o abordare prudentă în normalizarea producției”, a spus Ravindra Rao, vicepreședinte mărfuri la Kotak Securities.
„O creștere constantă a producției poate fi absorbită odată cu îmbunătățirea cererii globale și poate să nu aibă un impact negativ prea mare asupra prețului. Îngrijorările vor crește numai dacă producția SUA crește ca răspuns la prețuri mai mari. ”

Investitorii au fost surprinși de faptul că Arabia Saudită a decis să își mențină reducerea voluntară de 1 milion de barili pe zi până în aprilie, chiar și după ce prețurile petrolului s-au ridicat în ultimele două luni.

„O serie de factori s-au reunit pentru a aduce părțile laolaltă, dar creșterea rezultată a prețurilor va împinge aproape sigur părțile să se răzgândească atunci când se vor reîntâlni la 1 aprilie 2021”, au declarat analiștii de mărfuri de la Citigroup într-o notă.

Decizia OPEC + de a continua reducerea producției ar afecta consumatorii din țările care cumpără petrol, a declarat vineri ministrului indian al petrolului Dharmendra Pradhan pentru Reuters.

„În timp ce OPEC + vede în mod clar fundamentele îmbunătățite pentru piața petrolului, sunt încă conștienți de faptul că există o mulțime de incertitudini în ceea ce privește perspectivele cererii și, așadar, par să adopte o abordare mai prudentă”, a declarat Warren Patterson, șeful ING. a strategiei mărfurilor.

„Există, de asemenea, un element în care OPEC + nu crede că producția de petrol din SUA va fi capabilă să răspundă la un preț mai ridicat, cel puțin nu în curând.”

Analiștii își revizuiesc previziunile de prețuri pentru a reflecta limitarea continuă a ofertei de către OPEC +, precum și de către producătorii de șisturi americani, care rețin cheltuielile pentru a spori rentabilitatea investitorilor.

Goldman Sachs și-a ridicat prognoza de preț Brent cu 5 USD până la 75 USD pe baril în al doilea trimestru și 80 USD pe baril în al treilea trimestru al acestui an, în timp ce UBS și-a ridicat prognoza pentru Brent la 75 USD pe baril și pentru WTI la 72 USD pe baril în al doilea trimestru jumătate din 2021.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata