Piraţi vs. Al-Qaida?

Islamiştii vor să recupereze o încărcătură de arme aflată la bordul unei ambarcaţiuni sechestrate în Oceanul Indian. Miliţiile rebele Al Shabab avansau spre redutele piraţilor din regiunea centrală a Somaliei după ce preluaseră controlul asupra localităţii God Dhurwa, aflată în mâinile grupării armate pro-guvernamentale, Ahlu Sunna Waljama, notează ziarul El Mundo.

„Al Shabab avansează de duminică spre Haradhere şi Elhur, iar liderii câtorva grupuri de piraţi au început să se deplaseze spre Bahado”, a asigurat guvernatorul regiunii, Omar Gurreye.
Potrivit oficialului somalez, piraţii spun că au fost atacaţi de membri ai gherilei Al Shabab, o mişcare afiliată reţelei Al-Qaida, deşi autorităţile suspectează că există ‘un acord de colaborare reciprocă’ între grupările armate.

Totuşi, Jama Adam, negociatorul piraţilor din regiunea centrală a Somaliei, a negat existenţa vreunui pact: ‘Nu există niciun acord între noi, ei sunt terorişti iar avansul lor spre Haradhere constituie o ofensivă. Suntem pregătiţi să apărăm oraşul dacă suntem atacaţi’. Purtătorul de cuvânt al grupării Al Shabab, Sheikh Ali Mohamud, a declarat la rândul său că nu ştie despre existenţa vreunui acord.

‘Nu avem nicio legătură cu piraţii, deşi avem unele domenii în comun. Noi suntem în război împotriva guvernelor cruciate, iar ei sechestrează navele necredincioşilor; acesta este obiectivul nostru comun’, a spus el. Se pare însă că piraţii nu se uită întotdeauna la pavilioanele ambarcaţiunilor pe care le atacă.
Astfel încât, unul din liderii lor, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat că grupul său a sechestrat o ambarcaţiune încărcată cu arme uşoare şi lansatoare de grenade destinate islamiştilor.

‘Presupun că încărcătura era destinată gherilei Al Shabab iar acum vor să o recupereze şi de aceea avansează spre Haradhere”, a declarat purtătorul de cuvânt, asigurând că nu contează ‘cine este stăpânul armelor’ şi că vor cere bani în schimbul lor. Somalia nu are un guvern efectiv din 1991, când dictatorul Siad Barre a fost răsturnat, fapt ce a declanşat un conflict între diferitele clanuri, seniori ai războiului şi miliţii islamiste, care vor să impună o versiune strictă a legii islamice, sharia.

Situaţia de haos şi sărăcia generată de conflict şi posibilitatea de a obţine mari sume de bani din răscumpărări i-a determinat pe tinerii solamezi şi pe vechii pescari să se dedice pirateriei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata