Plajele din Italia vor primi „stele” ca hotelurile

2

Cei 3.000 de km ai litoralului italian vor primi o calificare cu stele, după modelul hotelurilor, încă din vara aceasta. Astfel, se va putea alege între marea de categoria lux şi cea populară. 4 stele va primi „apa excelentă”, 3 stele „apa bună”, 2 stele „apa suficient de bună”, 1 stea „apa inferioară”, informează La Repubblica.

În ceea ce priveşte cea mai mică stea, în acea apă nu va fi permis scăldatul iar dacă analizele se vor dovedi negative timp de cinci ani, activităţile balneare vor fi interzise permanent. Până acum, Agenţiile regionale pentru mediul ambiant au definit marea ca fiind balneară sau nu. Pe viitor intră în vigoare clasificarea bazată pe 16 analize, repetate, care indică calitatea apei.

Este noutatea unei legi aprobată în 2008 şi actualizată de un decret la sfârşitul lunii martie, semnat de Ministerele Mediului şi al Sănătăţii. „Noua lege deplasează chestiunea caracterului balnear de la cadrul exclusiv sanitar la cel ambiental, din jurul unui anumit litoral – a explicat ministrul mediului, Stefania Prestigiacomo -. Italia a adoptat în acest context o normă comunitară, care atrage atenţia asupra cauzelor poluării, ce determină interdicţia balneară a unei porţiuni de mare”.

Prestigiacomo a subliniat totodată că începând de acum agenţiile regionale sunt obligate să meargă la rădăcina problemei. Cu începere de la 1 aprilie, decretul obligă regiunile din Italia să elaboreze tabelul de categorie al plajelor, care nu se bazează pe starea structurilor balneare ci exclusiv pe calitatea mării.
Înainte de anul 2015, fiecare fâşie de litoral a peninsulei va trebui să aibă o fişă care o caracterizează iar primarii vor trebui să amplaseze înainte de această dată panouri pe litoral, vizibile de către turişti, cu indicaţia clasificării diferitelor porţiuni.

Panou albastru pentru categoria „excelent”, verde pentru „bun”, galben pentru „suficient”, roşu pentru „scăzut”. În plus, primăriile vor trebui să publice clasificările pe site-urile lor de Internet, ce vor putea fi consultate de oricine. În opinia lui Rossella D’Acqui, director ştiinţific al Agenţiei regionale pentru mediul ambiant din Liguiria, decretul schimbă atât forma cât şi substanţa.

„Criteriile de monitorizare a mării se schimbă comparativ cu situaţia anterioară. În caz de analize negative, în scopul protejării sănătăţii turiştilor, primarul este imediat notificat şi prin urmare, survin interdicţiile. Controalele trebuie repetate în termen de 72 de ore şi, dacă se confirmă poluarea biologică se menţine interdicţia timp de 7 zile”. D’Acqui a mai subliniat: „Există un element de siguranţă în plus, deoarece controalele sunt mai apropiate”.

În plus, în caz de mare „bună” sau „suficient de bună” deşi potrivită pentru scăldat, Primăria este obligată să adopte măsurile oportune pentru eliminarea cauzelor. Se schimbă totodată criteriul de monitorizare. Examinării coliformilor fecali, prin analize microbiologice, i se adaugă probe chimice privind prezenţa metalelor şi a substanţelor poluante (nitraţi, fosfaţi, hidrocarburi) chiar dacă acest lucru nu este legat de activitatea balneară, dar pentru identificarea surselor de contaminare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata