Ponderea euro în rezervele valutare mondiale a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 16 ani

29

Rolul euro în sistemul financiar global a scăzut anul trecut, în special în privinţa rezervelor valutare, a emiterii de obligaţiuni în valută şi a împrumuturilor transfrontaliere, se arată într-un raport publicat miercuri de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.

După anii de criză şi creştere anemică, rolul euro era în declin de mult timp iar cererea a fost afectată de ratele scăzute ale dobânzilor şi a randamentelor negative.

Ponderea euro în rezervele valutare mondiale a scăzut cu 0,6 puncte procentuale anul trecut, la 19,9%, al şaselea declin anual consecutiv, ajungând la cel mai redus nivel din 2000, se arată în raport.

“Mai mult, ponderea euro în rezervele valutare mondiale a scăzut cu aproape trei puncte procentuale de la nivelul de vârf înregistrat în 2009, înainte de criza datoriilor din zona euro. Euro a rămas a doua cea mai importantă monedă din sistemul monetar internaţional dar se află la mare depărtare de dolarul SUA”, apreciază Banca Centrală Europeană.

Deşi dolarul rămâne cea mai utilizată monedă din lume, rolul este de asemenea în declin, ceea ce indică o multipolaritate mai ridicată a sistemului monetar internaţional, se arată în raport.

În emiterile de obligaţiuni în valută, ponderea euro a scăzut cu 10,5 puncte procentuale, la 21,9%, în timp ce la împrumuturile transfrontaliere ponderea euro a scăzut cu 6,7%, la 21,3%.

Declinul euro vine după ce în 30 noiembrie Fondul Monetar Internaţional a anunţat includerea yuanului, din 2016, în rândul monedelor din coşul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de FMI în tranzacţiile internaţionale.

Până acum, coşul FMI cu super-valute includea doar dolarul, euro, lira sterlină şi yenul, însă componenţa sa este revizuită la fiecare cinci ani.

Autorităţile de la Beijing încearcă să crească utilizarea yuanului în schimburile internaţionale, pentru a reflecta statutul Chinei de a doua economie mondială. Unii analişti preconizează chiar că într-o zi moneda chineză ar putea rivaliza cu dolarul american, care, în prezent, este valuta de referinţă la nivel mondial. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)