Prăbuşirea avionului Airbus A320: Germanwings oferă un prim ajutor de 50.000 de euro

22

Compania aeriană Germanwings, al cărei avion s-a prăbușit marți cu 150 de persoane la bord, oferă rudelor victimelor „până la 50.000 de euro per pasager” pentru a face față cheltuielilor imediate, a anunțat un purtător de cuvânt vineri.

Acest prim ajutor, independent de compensațiile ce ar trebui plătite sub responsabilitatea companiei, nu se va restitui în niciun caz, a precizat purtătorul de cuvânt pentru AFP, confirmând o informație din cotidianul berlinez Tagesspiegel.

Potrivit lui Holger Hopperdietzel, un avocat specializat în transportul aerian citat de Tagesspiegel, Lufthansa ar putea plăti între zeci de mii și sute de mii de euro pentru fiecare victimă, odată ce rudele își exercită cererile de indemnizație.

Responsabilitatea companiilor aeriene în caz de accident este organizată prin Convenția de la Montreal din 1999, care prevede un plafon de 143.000 de euro per victimă. Acest plafon ar putea fi totuși depășit și în „practică”, companiile „îl invocă rar”, potrivit declarației unui responsabil juridic al unei companii pentru AFP.

Elmar Giemulla, profesor de drept aerian la Universitatea Tehnică din Berlin, a declarat pentru ziarul regional german Rheinische Post că a estimat că Lufthansa se va confrunta cu cereri de indemnizații de 10 la 30 de milioane de euro în total.

Potrivit unor specialiști în asigurări, faptul că accidentul a fost provocat în mod deliberat de copilotul aparatului, acuzat că a prăbușit avionul în timp ce comandantul de bord se afla în exteriorul cabinei de pilotaj, nu schimbă cu nimic plata compensațiilor pentru pierderile umane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News