Prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare din Germania, o „punte” spre energia regenerabilă

5

Coaliţia de guvernământ din Germania a decis prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare, măsură puternic criticată de partidele de opoziţie şi de activiştii de mediu, relatează luni Deutsche Welle.

„Va fi o prelungire decalată a duratei de viaţă”, a declarat duminică seară, pentru Reuters, un oficial guvernamental rămas sub protecţia anonimatului. Acesta a precizat că centralele vor fi împărţite în două grupuri, în funcţie de anul în care au fost construite, pentru a determina datele la care vor fi închise.
Potrivit agenţiei germane de presă DPA, schimbările prevăzute presupun că reactoarele mai noi, construite după 1980, vor funcţiona cu 14 ani mai mult decât fusese plănuit iniţial de guvernul condus de fostul cancelar Gerhard Schroeder.

Centralele mai vechi vor mai fi ţinute în activitate opt ani. Ministrul mediului Norbert Roettgen şi cel al economiei Rainer Bruederle au confirmat duminică seară decizia privind extinderea duratei de viaţă a acestor centrale.
Coaliţia de guvernământ a mai căzut de acord asupra unei taxe de 2,3 miliarde de euro ce va fi percepută de la furnizorii de energie care folosesc bare de combustibil nuclear pentru a genera electricitate.

Totuşi, taxa va fi limitată la o perioadă de şase ani în urma obiecţiilor din partea liderilor din această industrie. Negocierile, care au durat 10 ore, survin în contextul unei dispute în legătură cu prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare în Germania, care durează de mult timp.
Sute de demonstranţi au mărşăluit în afara clădirii guvernului unde cancelarul Angela Merkel se întâlnea cu partenerii de coaliţie Guido Westerwelle, liderul Partidului Liber-Democrat (FDP), şi Horst Seehofer, din partea Uniunii Creştin-Sociale (CSU) din Bavaria, precum şi cu alţi lideri din parlament.

Cerând încetarea producerii de energie nucleară, unii dintre demonstranţi au afişat bannere pe care era scris: „Energie nucleară: Numai riscul este garantat”. Întâlnirea de duminică s-a concentrat pe prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare cu încă 10-15 ani şi pe impunerea unei taxe pe prevăzutele profituri suplimentare ale companiilor de utilităţi.

Guvernul lui Schroeder a decis în 2000 să închidă toate centralele nucleare până în 2021. Merkel vrea în schimb să prelungească data limită de închidere cu 10 sau 15 ani, până când sursele de energie regenerabilă se vor dezvolta mai mult. Ea a descris această prelungire ca fiind o ‘punte’.
Un raport guvernamental prezentat săptămâna trecută releva că, fără energie nucleară, Germania poate să uite ţinta de reducere până 2050 a emisiilor de CO2 cu 80% faţă de nivelurile din 1990.

Opzoziţia şi organizaţiile de mediu au criticat raportul, susţinând că este o dovadă că Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cedat în faţa puternicului lobby din domeniul nuclear. „Guvernul german reînvie unul dintre cele mai mari conflicte sociale din Germania fără niciun motiv”, a declarat Sigmar Gabriel, liderul Partidului Social-Democrat (SPD), aflat în opoziţie, pe marginea demonstraţiei împotriva energiei nucleare care a avut loc duminică la Berlin.

Sondajele arată că majoritatea germanilor susţin încetarea procesului de generare de energie nucleară. Germania are 17 reactoare nucleare active, care produc 22,6% din electricitatea generată în întreaga ţară. Coaliţia de centru-dreapta nu mai are o majoritate în Bundesrat, camera superioară a parlamentului german, astfel că ratificarea propunerilor va fi dificilă. Coaliţia a sugerat ocolirea Bundesratului, declanşând mânia reprezentanţilor landurilor din această cameră a parlamentului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata