Preţul gazelor naturale în Bulgaria ar putea scădea cu 15% în septembrie 2010

Preţul gazelor naturale în Bulgaria ar putea scădea cu 15% în septembrie, dacă negocierile dintre Gazprom şi Bulgaria decurg bine, a anunţat Anghel Semerdzhiev, şeful Autorităţii de reglementare în sectorul energetic din Bulgaria, transmite Novinite.

‘Există posibilitatea scăderii preţului gazelor naturale. Totuşi, va trebui să aşteptăm rezultatul negocierilor şi situaţia de pe piaţă în septembrie. Dar o scădere de minim 15 la sută a preţului gazelor naturale este posibil să fie negociată astfel încât să fie un echilibru între interesul nostru şi cel al Gazprom’, a afirmat şeful Autorităţii de reglementare în sectorul energetic din Bulgaria.

El a adăugat: ‘Gazprom ar trebui să explice de ce are nevoie de intermediari pentru livrarea gazelor naturale în Bulgaria. Trebuie să ştim exact care e rolul lor’, a explicat Semerdzhiev.
Recent, Autoritatea de reglementare în sectorul energetic din Bulgaria a decis că preţul gazelor naturale va fi majorat cu 24,63 la sută începând cu data de 1 iulie.
Noul preţ pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale va fi 524,50 leva, excluzând TVA, în creştere faţă de 435,30 leva în prezent.

Compania de stat Bulgargaz a solicitat o majorare de cel puţin 30 la sută, susţinând că orice majorare mai mică va fi insuficientă pentru a putea plăti importurile de gaze naturale din Rusia.
Există însă îngrijorarea că majorarea preţului gazelor naturale va lovi din plin gospodăriile şi companiile bulgare. O mare parte a sistemului de termoficare din Bulgaria funcţionează pe bază de gaze naturale. În plus, preţul energiei electrice este şi el legat de preţul gazelor naturale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata