Preţul orezului ar putea creşte din cauza fenomenului „El Nino”

Vremea uscată provocată de fenomenul meteorologic ‘El Nino’, precum și scăderea stocurilor de orez ar putea duce la creșterea prețurilor în lunile următoare, ceea ce va duce și la majorarea costurilor pentru principalul produs alimentar din Asia, informează The Wall Street Journal.

Începând din 2012 și până în prezent, prețurile la orez au fost scăzute datorită ofertei în exces, în special la principalul producător Thailanda, dar și din cauza deprecierilor înregistrate de monedele mai multor mari exportatori. Însă, condițiile secetoase provocate de fenomenul ‘El Nino’ și îngrijorările cu privire la calitatea orezului thailandez care a stat în silozuri mai mulți ani ar putea duce la o inversare a prețurilor.

‘Suntem în mijlocul unui ‘El Nino’ puternic, ceea ce ar putea avea un impact negativ puternic asupra producției de orez a Indoneziei și Filipinelor, doi mari importatori, și va afecta de asemenea și producția Thailandei. Aceasta ar trebui să ducă la majorarea prețurilor’, a declarat David Dawe, economist șef la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Un fenomen meteo ‘El Nino’ are loc atunci când vânturile din Pacific încetinesc sau își schimbă direcția, provocând temperaturi ridicate pe suprafețe extinse. Actualul fenomen ‘El Nino’ ar urma să stingă nivelul de vârf la finele lui 2015,urmând să se calmeze la începutul lui 2016. În acest an, fenomenul ar putea afecta exporturile de orez, care provin în majoritate din Asia.

Cel mai mare exportator mondial de orez, India, a înregistrat precipitații musonice sub medie în acest an, ceea ce a dat naștere la îngrijorări că și producția sa va fi sub medie. Autoritățile indiene vor da publicității primele estimări în cursul săptămânii viitoare.

Piețele futures au început deja să ia în calcul o revenire a prețurilor. Cotațiile futures la orez la Chicago Board of Trade au crescut cu 24,5% în ultimele trei luni. Însă, evoluțiile de pe piața futures nu s-au resimțit încă pe piața spot. În primele opt luni ale acestui an, prețul la export pentru orezul thailandez a scăzut cu 10,8%, iar pe piața din SUA s-a înregistrat o scădere de 10,4% în aceeași perioadă.

Sam Mohanty, economist șef la International Rice Research Institute, crede că recoltele din India și Indonezia sunt cruciale pentru evoluția viitoare a prețului orezului. Dacă recoltele din cele două țări vor fi sub medie, am putea avea o creștere de 15-20% a prețurilor anul viitor.

Până acum stocurile mari de orez au ținut prețurile la un nivel scăzut, însă în prezent stocurile sunt în scădere. Mohanty estimează că stocurile de orez ale primilor cinci exportatori mondiali (India, Thailanda, Pakistan, SUA și Vietnam) se ridicau la 41 milioane tone în 2012 și ar urma să scadă la 30 de milioane de tone în acest an, pentru ca în 2016 să ajungă la 22 milioane de tone, cel mai mic nivel de la criza orezului din 2007-2008.

În 2007-2008, o criză a orezului a dus la creșterea de patru ori a prețurilor în tot atâtea luni. Deși puțini analiști se așteaptă la o creștere majoră a prețurilor în acest an, ceea ce ar afecta economiile asiatice și așa slăbite, combinația între vremea nefavorabilă și stocurile reduse reprezintă un motiv de îngrijorare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata