Prețurile petrolului scad după câștigurile anterioare determinate de mișcarea OPEC +

Prețurile petrolului au scăzut luni, comparând câștigurile puternice realizate în sesiunea anterioară, care a fost determinată de decizia OPEC + de a ușura treptat unele dintre reducerile sale de producție între mai și iulie.
Viitorul brut Brent pentru luna iunie a scăzut cu 96 de cenți, sau 1,5%, la 63,90 dolari pe baril, în timp ce țițeiul britanic West Texas Intermediate pentru luna mai era de 60,56 dolari pe baril, în scădere cu 89 de cenți sau 1,5%.

Ambele contracte au stabilit mai mult de 2 dolari pe baril joi, în timp ce investitorii au considerat decizia OPEC + ca o afirmare a recuperării conduse de cerere, iar optimismul a fost stimulat de planul de cheltuieli pentru infrastructură de 2 trilioane de dolari al președintelui SUA Joe Biden.

Piețele au fost închise vineri din cauza sărbătorii de Paști.

Organizația țărilor exportatoare de petrol, Rusia și aliații acestora, un grup cunoscut sub numele de OPEC +, au convenit să reducă bordurile de producție cu 350.000 de barili pe zi (bpd) în mai, cu încă 350.000 bpd în iunie și în continuare cu 400.000 bpd în iulie.

Decizia a venit după ce noua administrație americană a cerut Arabiei Saudite, cel mai mare exportator mondial de petrol, să mențină energia la prețuri accesibile consumatorilor, în ciuda preocupărilor legate de cerere, deoarece anumite părți din Europa au rămas blocate, în timp ce Japonia ar putea extinde măsurile de urgență, după cum este necesar, pentru a stopa un nou val de infecții coronavirus.
Conform acordului de joi, reducerile OPEC + ar fi cu puțin peste 6,5 milioane bpd din luna mai, comparativ cu puțin sub 7 milioane bpd în aprilie.

În plus, Arabia Saudită a declarat că va elimina treptat reducerile sale voluntare suplimentare până în iulie, o mișcare care va adăuga 1 milion de bpd. După aceea, Saudi Aramco a ridicat duminică prețurile oficiale de vânzare (OSP) pentru luna mai către Asia.

„Producția crescută a fost urmată de o creștere a OSP, ceea ce cred că, în tandem, arată încrederea pe care blocul o are în recuperarea cererii”, a spus economistul OCBC din Singapore, Howie Lee.

Analiștii Goldman Sachs au declarat că decizia a indicat o creștere prudentă și ordonată de la OPEC +, permițând o piață de petrol strânsă. Banca se așteaptă la o creștere semnificativă a cererii de petrol în această vară, care va necesita încă 2 milioane bpd de producție OPEC + din iulie până în octombrie.

În această săptămână, investitorii se concentrează pe discuții indirecte la Viena între Iran și Statele Unite, ca parte a negocierilor mai largi pentru a relansa acordul nuclear din 2015 dintre Teheran și puterile globale.
Înaintea discuțiilor, ministerul iranian de externe a declarat că dorește ca Statele Unite să ridice toate sancțiunile și a respins orice reducere „pas cu pas” a restricțiilor.

Analistul Eurasia, Henry Rome, a declarat că se așteaptă ca sancțiunile SUA, inclusiv restricțiile privind vânzarea de petrol iranian, să fie ridicate numai după finalizarea acestor discuții și Iranul revine la conformitate.

Iranul a crescut deja exporturile către cel mai mare importator de țiței din lume, la China, la aproximativ 1 milion bpd în martie, în ciuda sancțiunilor, a raportat Reuters luna trecută.

Analiștii ING au declarat că se așteaptă ca stocurile globale de petrol să scadă chiar dacă se presupune că aprovizionarea iraniană va ajunge la 3 milioane bpd în al patrulea trimestru.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata