Proprietarul British Airways, IAG, solicită acțiuni pentru reluarea zborurilor

Proprietarul British Airways, IAG, a declarat că este „gata de zbor” și a cerut acțiuni guvernamentale pentru a relua călătoriile internaționale.

Citând un „nivel ridicat” al cererii reîncărcate, grupul aerian a cerut „coridoare de călătorie fără restricții”, între anumite țări.

Grupul aerian a fost puternic lovit de criza coronavirusului, veniturile scăzând, deoarece multe dintre avioanele sale au fost reținute la sol.

IAG a raportat venituri de 968 milioane EUR pentru primele trei luni ale anului, în scădere de la 4,6 miliarde EUR pentru aceeași perioadă a anului trecut și o pierdere din exploatare de 1,07 miliarde EUR.

Acesta și-a repetat solicitarea de permise digitale de sănătate „pentru a permite o redeschidere sigură a zborurilor”.

Primul ministru Boris Johnson a declarat că va avea loc o „deschidere” a călătoriilor în străinătate pe 17 mai.

IAG – care deține și Iberia, Aer Lingus și Vueling – „face tot ce le stă în putință pentru a ieși într-o poziție competitivă mai puternică”, a declarat Luis Gallego, director executiv al IAG.

„Suntem absolut încrezători că o reînceperea în siguranță a călătoriilor poate avea loc, după cum arată datele științifice.”
Dar industria aeronautică așteaptă cu nerăbdare detalii despre sistemul semafor de călătorie al guvernului, care se așteaptă să fie anunțat în curând.

Sistemul de reguli semafor va vedea țările clasificate ca verde, chihlimbar sau roșu.

Călătorii în țările verzi nu vor trebui să se izoleze la întoarcere, dar vor trebui să susțină un test Covid.

Sosirile din țările de chihlimbar vor trebui să fie puse în carantină, în timp ce țările de pe lista roșie au cele mai stricte reguli, doar cetățenii britanici sau irlandezi fiind autorizați să se întoarcă și trebuie să plătească pentru a sta într-un hotel guvernamental de carantină.

„Suntem gata să zburăm, dar este nevoie de acțiuni guvernamentale prin patru măsuri cheie”, a spus domnul Gallego.

Măsurile cerute de grupul aerian au fost:

  • Călătorii fără restricții între țările cu lansări reușite de vaccinare și teste eficiente precum Marea Britanie și SUA;
  • Testare accesibilă, simplă și proporțională pentru a înlocui testele de carantină și cele cu mai mulți pași;
  • Frontiere bine dotate, folosind tehnologie fără contact, inclusiv porți electronice, pentru a asigura un flux sigur și lin de persoane și călătorii fără aglomerare;
  • Permise digitale pentru testare și documentație de vaccinare pentru a facilita călătoriile internaționale.

Între timp, IAG și-a mărit numărul de zboruri numai pentru marfă în cele trei luni la 1.306, în creștere față de 969 în trimestrul anterior.

„Încărcătura ne-a permis să operăm o rețea mai extinsă de transport pe calea lungă a pasagerilor”, a spus dl Gallego. „A generat venituri de 350 de milioane de euro, un record pentru primul trimestru.”

Susannah Streeter, analist senior de investiții și piețe la Hargreaves Lansdown, a declarat că încărcătura a oferit „ușurare” companiei aeriene, dar „durerea rezervărilor pierdute de pasageri este severă”.

„Proprietarul British Airways, IAG, este încă în regim de urgență, în timp ce călătoriile globale rămân în pauză, împingând rezervările la o fracțiune din nivelurile obișnuite”, a spus ea.

Însă grupul aerian „nu poate face decât să țină strâns prin turbulențele continue și speră că politica guvernamentală îi va permite să iasă din criză”.

„Dar există încă ceruri gri amenințătoare, nu în ultimul rând odată cu creșterea numărului de cazuri în India care ar putea afecta încrederea publicului călător”, a adăugat dna Streeter.

Richard Hunter, șeful piețelor de la Interactive Investor, a declarat că sectorul companiilor aeriene este „provocator”, chiar și în condiții normale.

„Costurile volatile ale combustibilului, acțiunile industriale, tensiunile geopolitice, terorismul și ciclul economic obișnuit sunt toate probleme cu care se confruntă industria.

„Pentru unii, pandemia a adus o criză existențială. Cu toate acestea, compania a abordat o situație imposibilă cât de bine a putut”, a spus el.

Intercontinental Hotels Group este o altă firmă din industria călătoriilor care așteaptă redeschiderea călătoriilor internaționale.

Lanțul hotelier a raportat o scădere de 33,7% a veniturilor din primul trimestru pe cameră disponibilă, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și o scădere de 50,6% față de 2019.

Dar directorul executiv Keith Barr este optimist privind perspectivele. El a spus că „a existat o creștere notabilă a cererii în martie, în special în SUA și China, care a continuat până în aprilie”.

„Pe măsură ce lansarea vaccinurilor devine mai stabilită, restricțiile de călătorie se ridică și activitatea economică se reconstruiește, cererea călătorilor va continua să crească și să genereze un impuls suplimentar în recuperarea industriei pe parcursul anului”, a spus el.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata