Protestele de la Bucureşti, un test al fermităţii de a aproba măsurile de austeritate impuse de FMI

Mii de sindicalişti români şi pensionari au ieşit în stradă miercuri, la Bucureşti, pentru a protesta împotriva reducerii salariilor din sectorul public şi a beneficiilor, în ceea ce reprezintă un test pentru fermitatea Bucureştiului de a aproba măsurile de austeritate impuse de creditori internaţionali, relevă Financial Times (FT).

Potrivit ziarului menţionat, preşedintele Traian Băsescu i-a şocat pe românii de rând la începutul acestei luni, când a anunţat măsuri drastice pentru a ajuta ţara să îşi îndeplinească obligaţiile în cadrul unui program de 20 de miliarde de euro al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Guvernul susţine că reducerile sunt singura modalitate de a evita creşterile fiscale care vor face să regreseze creşterea economică, evitând în acelaşi timp o deteriorare puternică a finanţelor publice.

Se aşteaptă ca economia românească să se contracte cu 0,5 la sută în acest an şi aceste perspective economice sumbre au obligat FMI să îşi revizuiască ţinta iniţială de deficit bugetar de la 5,9 la sută la 6,8 la sută. Fără aceste reduceri, deficitul ar fi crescut la peste 9 la sută, au recunoscut unii miniştri. Protestatarii de miercuri au cerut guvernului să demisioneze, dând vina pe politicieni pentru agravarea crizei prin corupţie şi incompetenţă.

Opoziţia publică, inclusiv o posibilă grevă generală, ar putea să facă mai greu pentru guvern să determine aprobarea pachetului de austeritate până la termenul limită stabilit la mijlocul lunii iunie, relevă FT.
Orice întârziere va perturba în continuare investitorii, care au devenit deosebit de sensibili la semnele potrivit cărora state europene împovărate de datorii sunt lipsite de voinţa de a pune în aplicare reduceri de cheltuieli dureroase.

FT aminteşte că FMI a fost obligat anterior să amâne o tranşă de împrumut pentru România atunci când guvernul român a căzut anul trecut. Un nou guvern a preluat puterea în decembrie, având însă o majoritate parlamentară îngustă, ce ar putea împiedica sarcina de a conveni reduceri de cheltuieli. Executivul a indicat miercuri că va căuta un vot de încredere pentru sprijinirea măsurilor.

Şi cotidianul The Irish Times de joi evidenţiază numărul mare de români care au protestat la Bucureşti miercuri pentru a cere guvernului să renunţe la planurile de a reduce salariile şi beneficiile pentru a asigura plata unui împrumut internaţional vital.
Aproximativ 40.000 de persoane au luat parte la una dintre cele mai mari demonstraţii din România de la revoluţia care l-a răsturnat pe dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu în 1989, iar mulţi participanţi au avertizat cu declanşarea de greve de proporţii şi violenţe de stradă dacă planurile de austeritate nu vor fi relaxate.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în această lună că salariile pentru angajaţii de la stat ar putea fi reduse cu 25 la sută, iar pensiile şi alte beneficii cu 15 la sută, pentru a ajuta la scăderea unui deficit bugetar în creştere şi a îndeplini un angajament asumat în faţa FMI.
FMI va plăti următoarea tranşă a unui împrumut de urgenţă de 20 miliarde de euro doar în cazul în care guvernul operează reducerile dureroase pentru a micşora actualul deficit bugetar de 6,8 la sută, despre care experţii spun ca ar putea creşte la 9 la sută din PIB, în acest an, în cazul în care nu se fac economii majore.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat recent că statul român ar putea plăti în prezent doar aproximativ două treimi din cheltuielile sale lunare şi a trebuit să împrumute pentru a acoperi restul.
„Astăzi este cel mai important test al solidarităţii pentru mişcarea sindicală din România”, a declarat şeful de sindicat Marius Petcu. „Suntem mulţi, suntem puternici şi astăzi, aici, toţi suntem foarte nefericiţi”, a adăugat el, cerând demisia lui Băsescu şi a guvernului său de centru-dreapta.

Potrivit Irish Times, guvernele succesive din 1989 încoace nu au reuşit să reducă sectorul public umflat, ineficient şi corupt. Acesta include aproximativ o treime din populaţia activă, în timp ce pensiile şi alte beneficii se cifrează la aproximativ două treimi din bugetul de stat.
Un boom alimentat de credite, care a coincis cu aderarea României la Uniunea Europeană în 2007, a rezolvat temporar fisurile bugetare, dar criza economică a trimis ţara cu 22 milioane de locuitori în recesiune şi a făcut foarte dificil pentru guvern să menţină finanţarea deficitului său.

Sindicatele spun că sunt pregătite să lanseze o grevă generală la sfârşitul acestei luni pentru a opri măsurile de austeritate, pe care FMI vrea să le vadă aprobate înainte de luna iulie. „Protestele vor fi mai rele decât în Grecia”, a spus pensionara Maria Ungureanu, citată de Irish Times. „Trebuie să protestăm violent pentru a da jos guvernul. Sunt dispusă să mor în stradă; poate copiii şi nepoţii mei vor trăi o viaţă mai bună „, a mai afirmat ea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata