Puritatea berii germane pusă la îndoială de un studiu care a depistat urme de erbicid în 14 mărci populare

3

Un studiu elaborat de o organizație neguvernamentală de mediu publicat joi susține că a depistat în 14 dintre cele mai populare mărci de bere din Germania urme ale unui erbicid, glifosat, suspectat că ar fi cancerigen, transmit EFE și Reuters, menționând că această informație ar putea fi o lovitură puternică pentru prestigiul mondial al berii germane.

 Realizată de Institutul pentru Mediul Înconjurător din Munchen, cercetarea afirmă că a găsit glifosat în concentraţii cuprinse între 0,46 şi 29,74 micrograme la litru, cantitatea cea mai mare depăşind de 300 de ori limita maximă — de 0,1 micrograme la litru — stabilită pentru apa potabilă (pentru bere neexistând valori maxime).

Ministrul german al agriculturii, Christian Schmidt, a reacţionat imediat şi a dat asigurări că, pentru a se ajunge la o cantitate periculoasă pentru sănătate, o persoană ”ar trebui să bea o mie de litri de bere pe zi”. ”Până acum nu am văzut pe nimeni în Bavaria să bea o mie de litri de bere. Și dacă îi bea, moare nu din cauza pesticidelor, ci din alte cauze”, a mai spus el.

La rândul său, Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) a declarat că situaţia nu prezintă un pericol pentru consumatori.

ONG-ul aflat la originea studiului a subliniat că nu trebuie pus accentul pe concentraţiile de erbicid, ci pe faptul că o asemenea substanţă, despre care se crede că ar putea fi cancerigenă, se găseşte în paharele cetăţenilor, iar membrii organizaţiei au cerut producătorilor să explice ”cum a fost posibil ca glifosatul să ajungă în bere”.

Acest studiu este ”absurd” şi ”lipsit de credibilitate”, conform unui comunicat al Federaţiei Berarilor din Germania, organizaţie care aminteşte că are un bun sistem de control al calităţii şi că legea germană în domeniu este exigentă.

Asociaţia Agricultorilor din Germania (DBV) a menţionat şi ea că această ţară are ”cea mai strictă lege din lume” în privinţa folosirii erbicidelor. În opinia acestei entităţi, glifosatul găsit în bere ar putea proveni din orzul importat (din care se obţine malţul), excluzând posibilitatea ca substanţa respectivă să fi fost prezentă în alte materii prime utilizate la fabricarea berii. Această presupunere ar afecta în principal Franţa, Danemarca şi Regatul Unit, scrie EFE.

Glifosatul este un erbicid foarte răspândit pe întreaga planetă, mai ales după ce a început să fie comercializat de firma Monsanto, în anii ’70, precizează Reuters, adăugând că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat că această substanţă este probabil cancerigenă pentru oameni. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a fost de altă părere, iar în prezent, Uniunea Europeană analizează dacă să reînnoiască aprobarea pentru utilizarea glifosatului.

Germania este cel mai mare producător de bere din Europa şi se situează pe locul al doilea la nivel global în privinţa consumului acestei băuturi alcoolice. Legea purităţii berii germane ”Reinheitsgebot” — care va împlini 500 de ani în 2016 şi este una dintre cele mai vechi reglementări legislative în domeniul siguranţei alimentare — prevede ca berea să se producă doar din malţ, hamei, drojdie şi apă.

În Germania există peste 1.300 de fabricanţi de bere, care produc aproximativ 5.000 de sortimente din această băutură.

Mărcile vizate de controversatul studiu publicat joi (inclusiv concentraţia de glifosat) sunt: Hasseröder Pils — 29,74 ľg/l; Jever Pils — 23,04 ľg/l; Warsteiner Pils — 20,73 ľg/l; Radeberger Pilsner — 12,01 ľg/l; Veltins Pilsener — 5,78 ľg/l; Oettinger Pils — 3,86 ľg/l; König Pilsener — 3,35 ľg/l; Krombacher Pils — 2,99 ľg/l; Erdinger Weißbier — 2,92 ľg/l; Paulaner Weißbier — 0,66 ľg/l; Bitburger Pils — 0,55 ľg/l; Beck’s Pils — 0,50 ľg/l; Franziskaner Weißbier — 0,49 ľg/l şi Augustiner Helles — 0,46 ľg/l. Lista completă ”Reinheitsgebot” a fost difuzată de pagina web www.sustainablepulse.com. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News