Rachetele vizează Tel Aviv după ce un bloc turn din Fâșia Gaza a fost distrus

Militanții palestinieni spun că au tras 130 de rachete asupra orașului israelian Tel Aviv, după ce un atac aerian israelian a dărâmat un bloc turn în Fâșia Gaza.

Clădirea cu 13 etaje a fost atacată la o oră și jumătate după ce locuitorii și localnicii au fost avertizați să evacueze, relatează agenția de știri Reuters.

Armata israeliană spune că vizează militanții din Gaza ca răspuns la atacurile cu rachete anterioare.

Cel puțin 31 de persoane au murit în unele dintre cele mai grave violențe din ultimii ani.

Comunitatea internațională a cerut ambelor părți să pună capăt escaladării, care urmează zilelor de tulburări de la Ierusalim.

Militanții au tras deja sute de rachete către Ierusalim și alte zone.

Trei persoane au fost ucise în zonele israeliene, în timp ce, cel puțin 28 de palestinieni, au fost uciși de atacurile aeriene israeliene.
Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a declarat mai devreme că principalul grup militant, Hamas, a „trecut o linie roșie” trăgând rachete spre Ierusalim, pentru prima dată în ultimii ani.

Hamas, care controlează Gaza, declară că a acționat pentru a apăra moscheea al-Aqsa din Ierusalim de „agresiunea și terorismul” israelian după ce sit-ul, care este sfânt pentru musulmani și evrei, a văzut luni ciocniri între poliția israeliană și palestinieni, ciocnire care a lăsat sute de răniți.

Zilele trecute au cunoscut cea mai gravă violență din Ierusalim din 2017. A urmat furia palestiniană în creștere pentru expulzarea prin amenințare a familiilor din casele lor din Ierusalimul de Est ocupat de către coloniștii evrei. Tensiunea fusese deja provocată de o lună de altercații între protestatari și poliție, în partea predominant arabă a orașului.
Hamas a declarat că a lansat rachete la Tel Aviv și suburbiile sale ca răspuns la „țintirea de către inamic a turnurilor rezidențiale”.

Imagini video din oraș arată rachete care străbat cerul nopții, unele explodând în timp ce sunt lovite de rachete interceptoare israeliene.

O femeie de 50 de ani a fost ucisă de o rachetă în Rishon LeZion, lângă Tel Aviv, a declarat oficialul israelian.
În suburbia Holon din Tel Aviv, o rachetă a lovit un autobuz gol, a declarat pentru agenția de știri AFP, purtătorul de cuvânt al poliției israeliene Mickey Rosenfeld. O fată de cinci ani și două femei, una de 50 de ani și alta de 30 de ani, au fost rănite în oraș.

În Tel Aviv, pietonii au fugit după adăpost, iar mesenii au ieșit din restaurante, în timp ce alții s-au întins pe trotuare, pe măsură ce sunau sirenele, potrivit Reuters.

Aeroportul Ben Gurion a oprit scurt zborurile și a fost lovită o conductă de energie între orașele Eilat și Ashkelon.

Rachetele au fost lansate după distrugerea Turnului Hanadi din Gaza, care găzduiește un birou folosit de conducerea politică din Hamas.

La câteva ore după prăbușire, încă nu s-au raportat victime.
Există rapoarte că o a doua clădire înaltă a fost de asemenea distrusă de israelieni, după un avertisment de evacuare.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a declarat că grevele israeliene sunt „doar începutul”.

„Organizațiile teroriste au fost lovite puternic și vor continua să fie lovite din cauza deciziei lor de a lovi Israelul”, a spus el. „Vom reda pacea și liniștea, pe termen lung”.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că grupul este „gata” dacă Israelul alege să escaladeze.

„Dacă [Israel] vrea să escaladeze, suntem pregătiți pentru asta și, dacă vrea să se oprească, suntem și noi gata”, a spus el într-o adresă televizată. „Există un nou echilibru al forței”.

Consiliul de Securitate al ONU se va întâlni privat miercuri pentru a discuta despre conflict, au spus diplomații.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata