Rada Supremă a Ucrainei a aprobat demisia premierului Iaţeniuk şi candidatura lui Groisman

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean) a aprobat joi, 14 aprilie, demisia premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk şi candidatura noului prim-ministru, Volodimir Groisman, cu o majoritate de 257 de voturi dintr-un necesar de 226, relatează Reuters, Unian şi Interfax.

Primul ministru al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, criticat virulent în special pentru întârzierea reformelor, şi-a anunţat demisia duminică după două luni de presiuni din partea partenerilor săi de coaliţie de a renunţa la conducerea executivului, relatează EFE, Reuters şi Xinhua.

„După ce am făcut totul pentru a asigura stabilitatea ţării şi a construi o tranziţie cât mai calm posibilă, am decis să părăsesc postul de prim ministru al Ucrainei”, a declarat el, în timpul unei emisiuni a televiziunii ucrainene, potrivit AFP.

„Am luat decizia de a demisiona. O voi prezenta marţi, 12 aprilie, parlamentului”, a anunţat Iaţeniuk în cadrul emisiunii „Zece minute cu primul ministru” reluată de mai multe posturi de televiziune din Ucraina.

„Criza politică în Ucraina este alimentată artificial. Dorinţa de a schimba o singură persoană i-a orbit pe politicieni şi le-a paralizat voinţa de a face schimbări reale în ţară”, a spus el.

Acest anunţ intervine la mai puţin de două luni după ce Arseni Iaţeniuk a supravieţuit unei moţiuni de cenzură în parlament, care nu a reuşit să adune voturile necesare pentru a-l demite în ciuda apelul făcut de şeful statului, Petro Poroşenko, de a demisiona după o serie de scandaluri de corupţie.

Petro Poroşenko l-a desemnat deja pe actualul preşedinte al legislativului ucrainean, Volodimir Groisman, pentru a-i succede în funcţie.

„Începând de astăzi, eu îmi consider misiunea ca fiind mai largă decât prerogativele mele în calitate de şef al guvernului„, a spus în continuare Arseni Iaţeniuk.

Pronunţându-se pentru o „nouă lege electorală, reforme constituţionale, o reformă a justiţiei, o coaliţie controlând noul guvern, sprijinul internaţional pentru Ucraina şi integrarea sa în UE şi NATO”, el nu a precizat totuşi rolul pe care intenţionează să şi-l asume de acum înainte în politica ucraineană.

Aflat în post de doi ani şi mult timp curtat de Occident, Arseni Iaţeniul este foarte criticat de câteva luni pentru insuficienţa reformelor promise şi pentru presupusa apărare a intereselor oligarhilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata