Rata şomajului în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani

Rata şomajului în Marea Britanie a urcat la opt la sută în primul trimestru din 2010, cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, întărind fragilitatea redresării economiei, la începutul mandatului conservatorului David Cameron, transmite Bloomberg.

Numărul şomerilor în Regatul Unit a crescut în perioada ianuarie-martie 2010 cu 53.000, ajungând la 2,51 milioane de persoane, a anunţat miercuri Oficiaul de Statistcă de la Londra. Numărul celor care au cerut ajutor de şomaj a scăzut în aprilie cu 27.100, la 1,52 milioane.

‘Nivelul şomajului rămâne prea ridicat şi aceasta va fi principala problemă pe care trebuie să o rezolve noul guvern. Provocările cu care se va confrunta Cameron sunt variate. Prima este reducerea deficitului bugetar’, a declarat David Page, economist la Investec Securities în Londra.

Numărul de angajaţi a scăzut în perioada ianuarie-martie 2010 cu 76.000, la 28,8 milioane. Rata angajării de 72 la sută este cea mai scăzută din 1996.

Liderul conservator David Cameron a devenit marţi noul premier al Marii Britanii, punând astfel capăt celor cinci zile de impas politic care au urmat alegerilor de la 6 mai, prin formarea unei coaliţii cu Partidul Liberal-Democrat.

Liberal-democraţii au fost de acord cu planurile conservatorilor de a iniţia acţiunile pentru reducerea masivă ale deficitului bugetar în acest an şi au semnat un plan de menţinere şi modernizare a arsenalului nuclear.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a dublat estimările privind creşterea economiei Marii Britanii în acest an, datorită majorării cheltuielilor de consum.

Produsul Intern Brut al Regatului Unit va înregistra anul acesta o expansiune de 1,2 la sută, în creştere faţă de precedenta estimare, din februarie, a Comisiei Europene, ce indica un avans de 0,6 la sută. Pentru 2011 se estimează o creştere de 2,1 la sută.

Conform previziunilor economice prezentate miercuri de executivul comunitar, deficitul public al Marii Britanii va ajunge în 2010 la 12 la sută, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, iar datoria publică va atinge 88 la sută din PIB în 2011 sau 2012, peste media prognozată pentru UE.

Experţii sunt de acord că, în următorii ani, Marea Britanie va fi nevoită să adopte unele din cele mai dure măsuri de austeritate din perioada postbelică, fiind aşteptate reducerea cheltuielilor bugetare şi creşterea taxelor.

Deşi are prognozat cel mai înalt deficit din UE, Marea Britanie nu este afectată de o criză de încredere precum Grecia, pentru că nivelul datoriei sale este mai scăzut, iar economia este aşteptată să intre pe tendinţă de creştere din acest an.
Economia britanică a crescut cu 0,2 procente în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, sub aşteptările analiştilor, potrivit cifrelor preliminare comunicate de Oficiul Naţional de Statistică.

În perioada ianuarie-martie 2010, Produsul Intern Brut al Regatului Unit şi-a continuat creşterea, comparativ cu precedentul trimestru, graţie în special activităţii din sectorul serviciilor pentru companii şi a sectorului financiar. Cu toate acestea, ritmul de creştere a încetinit în primul trimestru al acestui an, după expansiunea de 0,4 procente înregistrată în ultimul trimestru al anului trecut, când Marea Britanie a pus capăt la 18 luni de recesiune.

Estimările privind Produsul Intern Brut al Regatului Unit vin la câteva zile după ce oficiul de statistică a anunţat că rata şomajului a crescut în trimestrul decembrie – februarie, până la opt procente, cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani.
De asemenea, datele statistice au confirmat că Marea Britanie a încheiat anul fiscal 2009 cu un nivel record al împrumuturilor de 152,84 miliarde lire sterline sau 10,9 procente din PIB.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata