Recensământul Chinei: datele arată cea mai lentă creștere a populației din ultimele decenii

Populația Chinei a crescut la cel mai lent ritm din ultimele decenii, potrivit datelor guvernamentale publicate marți.

Rata medie anuală de creștere a fost de 0,53% în ultimii 10 ani, în scădere de la o rată de 0,57% între 2000 și 2010 – ducând populația la 1,41 miliarde.

Rezultatele adaugă presiune asupra Beijingului pentru a stimula măsurile pentru cupluri de a avea mai mulți copii și pentru a preveni un declin al populației.

Rezultatele au fost anunțate într-un recensământ, care se aștepta inițial să fie publicat în aprilie.

Recensământul a fost efectuat la sfârșitul anului 2020, unde aproximativ șapte milioane de recensori au mers din ușă în ușă pentru a colecta informații de la gospodăriile chineze.

Având în vedere numărul mare de persoane chestionate, este considerată cea mai cuprinzătoare resursă pentru populația Chinei, care este importantă pentru planificarea viitoare.
Ning Jizhe, șeful Biroului Național de Statistică, a dezvăluit că anul trecut s-au născut 12 milioane de bebeluși – o scădere semnificativă față de cei 18 milioane de nou-născuți din 2016.

Cu toate acestea, el a adăugat că este „încă un număr considerabil”.

Domnul Ning a adăugat că o rată a fertilității mai mică este un rezultat natural al dezvoltării sociale și economice a Chinei.

Pe măsură ce țările devin mai dezvoltate, natalitatea tinde să scadă din cauza educației sau a altor priorități, cum ar fi carierele.

De exemplu, țările vecine, Japonia și Coreea de Sud, au văzut că natalitatea a scăzut până la valori minime în ultimii ani, în ciuda diverselor stimulente guvernamentale pentru cupluri de a avea mai mulți copii.

Anul trecut, Coreea de Sud a înregistrat mai multe decese decât nașteri pentru prima dată în istorie, provocând o nouă alarmă într-o țară care are deja cea mai scăzută natalitate din lume.

Populațiile în scădere sunt problematice datorită structurii de vârstă inversată, cu mai mulți oameni în vârstă decât tineri.

Atunci când se va întâmpla acest lucru, nu vor fi suficienți lucrători în viitor pentru a sprijini persoanele în vârstă și ar putea exista o cerere crescută de asistență medicală și socială.
Populația Chinei în vârstă de muncă – pe care o definește ca fiind persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 59 de ani – a scăzut, de asemenea, cu 40 de milioane față de ultimul recensământ din 2010. Dar metodologul șef Zeng Yuping a spus că dimensiunea totală „rămâne mare” cu 880 de milioane.

„Încă avem o forță de muncă abundentă”, a spus el.

Cu toate acestea, economista, doamna Yue, a avertizat că, în viitor, scăderea continuă a forței de muncă „va plasa potențialul creșterii economice a Chinei”.

Ea a adăugat: „Dividendul demografic care a propulsat creșterea economică a țării în ultimele decenii va dispărea rapid”.
Experții au avertizat că orice impact asupra populației Chinei, cum ar fi un declin, ar putea avea un efect vast asupra altor părți ale lumii.

Dr. Yi Fuxian, om de știință la Universitatea din Wisconsin-Madison, a declarat: „Economia Chinei a crescut foarte repede și multe industrii din lume se bazează pe China. Domeniul de aplicare al impactului unui declin al populației ar fi foarte larg”.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata